Brzké konce na majorech? Moje losy jsou něco neuvěřitelného, kroutila hlavou Martincová

- Tomáš Macák

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Přišla na kurt, odehrála tři gemy a zase mířila do šaten. Středeční úkol z kategorie takřka nereálný se nezdařil. Tereza Martincová dohrávala přerušený zápas s Belgičankou Bonaventureovou od stavu 0:4 ve třetím setu. V Paříži tak stále čeká na výraznější úspěch, za což podle české tenistky částečně může i dlouhodobé „štěstí“ na soupeřky.

Zprvu to vypadalo na povedené první kvalifikační kolo. První set ovládla Tereza Martincová 6:1, v tom druhém měla k celkovému vítězství velmi blizoučko, když vedla už 5:3.

Jenže údery Ysaline Bonaventureové typu „buď a nebo“ v tento moment zčistajasna padaly do ideálních prostorů na kurtu. Česká hráčka začínala být bezmocná. Sice dokázala druhou sadu dohrát aspoň do tiebreaku, ale ten nakonec stejně získala Belgičanka.

Ta si pak v euforii uzmula další čtyři po sobě jdoucí hry.

Martincová byla těsně před direktem, když začaly na kurt dopadat kapky deště, jejichž množství se rapidně zvyšovalo. Kurty za chvíli už překrývaly plachty a hráčky si to štrádovaly do šaten.  

Z nich vylezly až v úterý. Pro Martincovou za daných okolností velmi těžká situace. „Nedá se říct, že by se mi nechtělo. Už to ale bylo hodně rozjeté pro soupeřku, takže by to byl trošku zázrak to zvrátit, nicméně v tenise jde vše. Určitě se mi ale chtělo hrát,“ říkala Martincová po dohrávce.

Ta se nikterak nenatáhla.

Poté, co česká hráčka přišla ve třetím dohrávaném gemu o servis, bylo hotovo. 1:6.

Ačkoliv se mohl potenciální obrat zdát jakkoliv utopický, k jeho realizaci nemohl stát na kurtu nikdo lepší. V březnu totiž v rámci kvalifikace na prestižní podnik v Miami dokázala Martincová vstát z mrtvých během zápasu se Sarou Erraniovou. Na Floridě prohrála první set a ten druhý byl za stavu 0:5 prakticky ztracený. Přesto nakonec propukla česká radost.

Byla to inspirace před úterní dohrávkou? „Jo, tak vím, že to jde. Ale je něco jiného to dohrávat druhý den za stavu 0:4, než když jste rozhitovaný za stavu 0:5 a je to o pár míčích,“ přemítala 152. žena žebříčku WTA.

Že by její výkon postupem času uvadal si nemyslela. „Podle mě jsem hrála celou dobu stejně. Ona zkrátka pálí a buď to tam padá, nebo ne. Za stavu 5:4, kdy jsem měla podání, hrála opravdu vabank. Možná, co jsem mohla udělat lépe, by bylo dávat kvalitnější první servis, ale to byla asi fakt moje jediná šance. Nic jsem neudělala špatně,“ hlesla Martincová.

Zato Boneventurová předvedla klasický výkon dieselového lokomotivy, která má pomalý start, ovšem pak se velmi těžko zastavuje. To mohlo být způsobené tím, že před pařížským duelem s Martincovou měla dohromady více než čtyřicetidenní zápasovou pauzu. „Je to možné. Na začátku udělala pár chyb z jednoduchých míčů. Ale celkově hraje takové ‚netempo',“ hodnotila hru své soupeřky česká tenistka.

Ze tří pokusů tak pro Martincovou v Paříži končí turnaj podruhé v prvním kole. Třiadvacetiletá rodačka z Prahy má svůj vlastní názor na to, proč na Roland Garros, či obecně jiných grandslamech s výjimkou US Open, zatím výrazněji neprorazila. „Já to vím naprosto přesně - mít lepší los. Moje grandslamové losy jsou zkrátka něco neuvěřitelného,“ usmívala se trpce Martincová.

Většinou je totiž sama pro ostatní hráčky jen první zastávkou na úspěšné cestě do hlavní soutěže. „Letos v Austrálii uhrála frajerka dokonce třetí kolo,“ řekla směrem k Thajce Kumkhumové. „Teď jsem šla na holku, který patří mezi dvacet nasazených,“ popisuje situaci Martincová. Loni ji zastavila Srbka Kruničová, která je nyní v žebříčku na 47. místě. „A v roce 2016 jsem měla jedničku kvalifikace, kterou Louisu Chiricovou,“ dodala nevěřícně.

„Každý se na to může dívat, že neprojdu, ale opravdu mám vždy někoho, kdo předvádí velkou jízdu,“ zakončila Martincová.