Strašák pro Kvitovou s Plíškovou: Má nenasazená Serena šanci na úspěch?

- Petr Pavlík, Jakub Slunečko

Už jen necelý týden zbývá do startu prestižního turnaje Roland Garros. Pro Serenu Williamsovou to bude první grandslam po těhotenské pauze. Světoznámá tenistka však zůstane při losu nenasazená a její cesta turnajem tak může být mnohem složitější. Situace vyvolala emoce a při Williamsové stojí třeba i Maria Šarapovová.

Serena Williamsová odešla na těhotenskou pauzu jako první hráčka světa, to jí ale k ničemu i přes chráněný žebříček nebude – při Roland Garros totiž bude jako aktuálně 453. hráčka světa mezi nenasazenými. V prvním kole tak klidně může narazit třeba i na nasazenou Karolínu Plíškovou (bilance 1:1), Petru Kvitovou (1:5) nebo Barboru Strýcovou (0:3).

Toto rozhodnutí bylo čistě na pořadatelích pařížského grandslamu, kteří se rozhodli nereflektovat postavení Williamsové před pauzou a zařadili ji mezi nenasazené tenistky – i když účast americké hvězdy jednoznačně zvýší popularitu a renomé celého Roland Garros.

Za Williamsovou se postavily dvě tenisové hvězdy, které Američanku znají z kurtu více než dobře. Jednou z nich je překvapivě Maria Šarapovová, která má s Williamsovou dost chladné vztahy. „WTA by měla toto pravidlo změnit. U Sereny nastala výjimečná situace, kterou by všichni měli respektovat. Rodina a děti mají před tenisem dostávat přednost. Tato situace může třeba za rok potkat jinou hráčku,“ říká Šarapovová.

Připojila se k ní také současná světová jednička Simona Halepová. „Dítě je rozhodně více než tenis. Podle mého názoru by bylo obzvlášť vhodné chránit pořadí hráčky na žebříčku, když začne těhotenskou pauzu,“ má jasno rumunská hvězda.

Ženská federace WTA zajišťuje pro tenistky chráněný žebříček, po grandslamových turnajích už ale nemůže vyžádat jejich nasazení. Zástupci WTA ale uvádí, že do budoucna zvažují změnu pravidel pro vysoce hodnocené hráčky, které se budou vracet po mateřské dovolené. Toto pravidlo však nabyde platnost nejdříve za rok.

Změna chráněného žebříčku by v nejlepším případě mohla platit od začátku příští sezony. „V poslední době máme dojem, že toto pravidlo by chtělo obměnu. V současné době je podrobeno dalšímu přezkumu v rámci procesu našich pravidel pro rok 2019. Zůstáváme odhodláni vyvíjet se s potřebami našich hráčů a velmi podporujeme hráče, kteří se z mateřské dovolené  vrátili znovu na okruh,“ stojí v tiskovém prohlášení WTA.

Na letošním Roland Garros (a možná i potom na Wimbledonu) ale bude Serena Williamsová mezi nenasazenými. Zůstává otázkou, která z elitních tenistek si vytáhne nejkratší sirku a bude muset v prvním kole proti 23násobné grandslamové šampionce nastoupit. Může to být i jedna z nejlepších českých hráček.