French Open: Pavlásek prolétl do finále kvalifikace, postupuje také Krejčíková

- Radek Štohl

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Ve středu byl na programu v Paříži třetí hrací den kvalifikace na druhý letošní grandslam. Dařilo se především Adamu Pavláskovi, který po bezvadném výkonu slaví postup do finále kvalifikace. Postupuje také Barbora Krejčíková, která dovolila mladé Francouzce Burelové jen dva gemy. Cesta kvalifikací naopak končí pro Terezu Martincovou a Karolínu Muchovou.

Pavlásek prolétl do finále kvalifikace
Adam Pavlásek (185.) se opět o krok přiblížil účasti v hlavní soutěži French Open! Třiadvacetiletý tenista porazil ve středečním odpoledním zápase Huga Delliena (139.) z Bolívie za hodinu hry po setech 6:3, 6:1. V rozhodujícím zápase čeká na Pavláska vítěz duelu mezi kvalifikační jedničkou Japoncem Danielem a Rakušanem Novakem.

„Pro mě to byl fyzicky ohromně náročný zápas. Možná to vypadá lehce, ale každý gem jsme hráli vyrovnaně, mohlo to dopadnout jakkoliv. Na začátku na mě vletěl, vedl rychle 3:1, a navíc měl brejkbol na 4:1. Pak jsem musel změnit taktiku, která klapla. Hlavně mě ale držel servis, za což jsem opravdu rád," zhodnotil Pavlásek duel exkluzivně pro web Tenisový svět.

Krejčíková na začátek kvalifikace suverénní
Barbora Krejčíková (141.) s obrovským přehledem postoupila do druhého kola kvalifikace French Open. Česká hráčka v prvním zápase jednoznačně porazila sedmnáctiletou Claru Burelovou (959.) 6:2, 6:0. Krejčíková během necelé hodiny ztratila podání jen ve druhé hře, kdy soupeřka vyrovnala na 1:1. Ve zbytku duelu si vlastní servis již uhájila, protihráčce ho navíc do konce střetnutí vzala hned šestkrát.

„Žádný zápas není snadný - je to kvalifikace. Nicméně jsem podle mě měla dobrý los. Burelová je ještě juniorka, startovala díky divoké kartě. Očekávala jsem, že bude hrát tak, jak hrála, a to aktivně. Ale zároveň jsem od ní čekala hodně chyb. Jsem ráda, že to takhle dobře dopadlo. Vyhrála jsem zaslouženě," zhodnotila svůj první duel spokojená Krejčíková.

Martincová v dohrávce neuspěla
Tereza Martincová (152.) si na svoji první účast v hlavní soutěži French Open a druhou grandslamovou v kariéře musí počkat. Česká tenistka v dohrávaném zápase prvního kola kvalifikace prohrála s Ysaline Bonaventurovou (132.) 6:1, 6:7(4), 1:6, když již nedokázala obrátit stav 0:4 ve třetím setu. Martincová přitom v úterý vedla 6:1, 5:3 a v tiebreaku byla za stavu 4:4 tři míčky od postupu.

„Nejde to brát tak, že by se mi za stavu 0:4 do zápasu nechtělo, nicméně už to bylo pro soupeřku dost dobře rozjeté. Byl by to zázrak to za takových okolností zvrátit. Ale v tenise jde všechno. Já jsem hrála celou dobu stejně, spíše šlo o ni. Pálila to, a buď to tam padá, nebo ne. Za stavu, kdy jsem v úterá vedla 5:4, hrála úplně vabank. Jediné, co jsem mohla dělat líp, byl první servis," prohlásila pro Tenisový svět zklamaná Martincová.

Muchová i přes dobré vstupy grandslamovou premiéru nezvládla
Karolína Muchová (207.) ve svém prvním grandslamovém kvalifikačním utkání neuspěla. Jednadvacetiletá hráčka proti slovenské tenistce Rebecce Šramkové (346.) prohrála dvakrát 4:6. Muchová přitom do obou setů vstoupila na jedničku. V úvodní sadě vedla 4:2, ve druhé poté 2:0. Nadějné stavy ovšem nedokázala udržet a na hlavní soutěž tak může na French Open zapomenout.

„Dobře jsem nehrála. Začátek mi sice vyšel, ale potom nevím, co se dělo. Dělala jsem strašně moc chyb a prohrála jsem si to sama. Myslela jsem, že nejsem nervózní, ale zřejmě to na mě nějak dolehlo. Mrzí mě to celkově, protože jsem ji několikrát dostala do takovýho stavu znejistění, kdy dělala zbytečné chyby. Potom jsem se ale musela bránit já. Je to strašná škoda," mrzelo Muchovou, která se do kvalifikace dostala až na poslední chvíli.

Roland Garros, Paříž (muži, FRA, 39 200 000 EUR, antuka)
2. kolo kvalifikace
ADAM PAVLÁSEK (185.) – Hugo Dellien (BOL, 139.) [22] 6:3, 6:1 

Roland Garros, Paříž (ženy, FRA, 39 200 000 EUR, antuka)
1. kolo kvalifikace
TEREZA MARTINCOVÁ (152.) – Ysaline Bonaventurová (BEL, 132.) [21]  6:1, 6:7(4), 1:6
Rebecca Šramková (SVK, 346.) – KAROLÍNA MUCHOVÁ (207.) 6:4, 6:4
BARBORA KREJČÍKOVÁ (141.) – Clara Burelová (FRA, 959.) 6:2, 6:0