Češi v akci: Hradecká a Siniaková postupují v Bastadu, dařilo se i Pavláskovi v Kitzbühelu

- Daniel Kubelka

Bohatý tenisový program přinese úterý v podání českých tenistů. Lukáš Rosol a Adam Pavlásek, dvojice českých reprezentantů, vstoupili do turnaje v Kitzbühlu. Pavlásek postoupil, Rosol nikoliv. Jiří Veselý pokračuje v Umagu!

Pavlásek i Veselý postupují do druhéhé kola, Rosol končí 

Drobné poranění zad vyřadilo Adama Pavláska z bojů v Davis Cupu, jak se ale zdá, český reprezentant je již v pořádku a v úterý odstartoval svou pouť turnajem v rakouském Kitzbühelu. V 1. kolo čekal na dvaadvacetiletého tenistu Argentinec Maximo Gonzalez, který se do hlavní soutěže musel prokousat z kvalifikace a český tenista neměl s jeho vyřazením větší problémy, když vyhrál ve dvou setech, 6:3 a 6:4.

O výsledku zápase rozhodly jediné dva brejky během celého zápasu. Ten první si připsal na své konto český reprezentant již ve druhé hře úvodní sady, druhý si pak schoval na sedmý gem následujícího setu. V dalším zápase se Pavlásek utká s třetím nasazeným hráčem turnaje Marcelem Granollersem-Pujolem.

V Rakousku startoval také další z nedávných účastníků třineckého čtvrtfinále týmové soutěže Lukáš Rosol. Zanedlouho jedenatřicetiletý Čech se o víkendu předvedl v dobré formě, když si v pěti setech poradil se světovou desítkou Jo-Wilfriedem Tsongou, avšak v Kitzbühelu se mu příliš nedařilo. Aktuálně 79. hráč světa sice prohrál v prvním setu 4:6, nicméně v druhé sadě měl k dispozici vedení 6:5 a šel na podání. Rodák z Brna však situaci nezvládl, servis ztratil a v následném tiebreaku byl úspěšnější Gruzínec Nikoloz Basilašvili.

Jednička českého týmu v nedávno skončeném daviscupovém střetnutí s Francií Jiří Veselý zamířil ještě o něco více na jih než jeho dva reprezentační parťáci. Rodák z Příbrami zamířil do chorvatského Umagu, kde ho hned na úvod čeká příjemný soupeř, až 354. hráč světa Michael Linzer. Rakušan úspěšně prošel kvalifikací, nicméně v zápase byl jasným favoritem Veselý. Aktuálně 50. hráč světa měl navrch už v prvním setu, svému soupeři dvakrát sebral podání a ujal se vedení v zápase. Česká tenisová naděje v dobrém výkonu pokračovala i v druhém sadě a po výsledku 6:3, 6:1 si zajistila postup do druhého kola, ve kterém zítra narazí na Argentince Berlocqa. 

Siniaková s Hradeckou postupují do druhého kola

Na Lucii Hradeckou čekala na úvod 95. hráčka pořadí Teliana Pereiraová z Brazílie a trochu nečekaný postup slaví po výhře ve dvou setech pražská rodačka. Češka vstoupila do svého úvodního vystoupení v hlavní soutěži jako uragán, brala první čtyři hry zápasu a získaný náskok s přehledem uhájila až do konce první sady. Začátek druhé sady byl sice vyrovnanější, jenže od stavu 2:1 pro Brazilka bodovala již jen česká hráčka, která získala následujících pět gemů a po výhře dvakrát 6:2 si ve Švédsku si zahraje i ve 2. kole.

Kateřinu Siniaková prošla ve švédském Bastadu úspěšně kvalifikaci, v zápase prvního kola narazila v ryze československém souboji na další úspěšnóu kvalifikantku - Janu Čepelovou. Obě hráčky se na profesionálním okruhu ještě nestřetly, avšak papírovou favoritkou duelu byla česká tenistka. Siniaková vstoupila do utkání parádně, když hned třikrát vzala své soupeřce podání a rázem vedla 5:0. Posléze přišel ze strany české tenistky výpadek na servisu, avšak Siniakové se podařil první set dovést do úspěšného konce.

Čepelové se nepovedl vstup ani do druhého setu, kdy rychle prohrávala 1:4. Rodačka Hradce Králové si následně svůj servis pohlídala a po výsledku dvakrát 6:2 se může radovat z postupu do osmifinále. V tom narazí Siniaková na další Slovenku - Annu Schmiedlovou!

Svůj dnešní zápas už má za sebou také Renata Voráčová, která se po boku Nizozemky Schurrsové představila ve čtyřhře na turnaji ve švédském Bastadu. Česko-nizozemský pár byl považován za mírného favorita tohoto duelu s dvojicí Bonaventurová, Mertensová, což také Voráčová s Schurosovou potvrdily. Po vítězství 6:3, 6:4 postupují do čtvrtfinále, ve kterém narazí na pár Arruabarrenová, Minellaová.

Kristýna Plíšková se v americkém Stanfordu pokusí napravit nepříliš dobré výsledky z posledních týdnů. Čtyřiadvacetiletá Češka si v prvním kole zahraje s Polkou Magdou Linneteovou z Polska. Obě hráčky se spolu již několikrát utkaly, bilanci vzájemných soubojů hovoří lépe pro soupeřku naší tenistky, která vyhrála dvě ze tří utkání.

Miriam Kolodziejová sice ztratila první set zápasu 1. kola v Bad Waltersdorfu s krajankou Kateřinou Vaňkovou, přesto však slaví nečekaný postup do další fáze rakouského turnaje, když šestou nasazenou hráčku porazila ve třech setech 3:6, 6:1 a 6:1. Kolodziejová, která do hlavní soutěže postoupila z kvalifikace, si ve druhém kole zahraje s vítězkou zápasu mezi Slovenkou Petrou Uberalovou a domácí Evou Nyikosovou.

Kristýna Hrabalová si ve druhém kole na stejném místě nezahraje. V souboji dvou úspěšných kvalifikantek nestačila na Slovenku Janu Jablonovskou, která podlehla ve dvou setech, 6:7 (5) a 0:6. Postup do druhého kola si naopak zajistila Zuzana Zálabská, která si dokázala poradit s Ukrajinkou Angelinou Šachrajčukovou po setech 7:5 a 6:2! Petra Krejsová v duelu s Hanou Pektorovou potvrdila papírové předpoklady a v ryze českém souboji zvítězila dvakrát 6:3. Na její ohlasy po tomto utkání se můžete podívat pod tímto textem!

ATP/WTA

GENERALI OPEN KIZBÜHEL (muži, antuka, €520,070)

1. kolo dvouhry

ADAM PAVLÁSEK (116.) - Maximo Gonzalez (ARG, 134.) - 6:3, 6:4
LUKÁŠ ROSOL (79.) - Nikoloz Basilašvili (GEO, 123.) - 4:6, 6:7(4)

Osmifinále čtyřhry

Knowle (AUT), ROSOL – Novak, Thiem (oba AUT) 6:1, 6:7 (3), 8:10

KONZUM CROATIA OPEN UMAG (muži, antuka, €520,070, 1. kolo dvouhry)

JIŘÍ VESELÝ (50.) - Michael Linzer (AUT, 354.)

ERICSSON OPEN BASTAD (ženy, antuka, 250 000 $)

1. kolo dvouhry

Teliana Pereiraová (BRA, 95.) - LUCIE HRADECKÁ (166.) - 2:6, 2:6
KATEŘINA SINIAKOVÁ (92.) - Jana Čepelová (SVK, 118.) - 6:2, 6:2

Osmifinále čtyřhry

Schuursová (NED), VORÁČOVÁ – Bonaventurová, Mertensová (obě BEL) 6:3, 6:4

BANK OF THE WEST CLASSIC STANFORD (ženy, WTA International, 250 000 $, antuka, 1. kolo dvouhry)

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (119.) - Magda Linetteová (POL, 87.) 

1. kolo čtyřhry

Sü, Čeng (obě CHN) - Bejgelzimerová, PLÍŠKOVÁ KR. 

ITF/FUTURES

WILHELMSHÖHE OPEN KESSEL (muži, antuka, 25 000 USD, 1. kolo čtyřhry)

Hanfmann, Masur (oba GER) – NOUZA, ŠKOCH - 4:6, 6:1, 8:10

Thermenregion Bad Waltersdorf Open (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry)

ONDŘEJ KRSTEV (1062.) - Nik Razborsek (SLO, 932.)  6:3, 1:6, 5:7

TENNIS INTERNATIONAL DARMSTADT (ženy, antuka, 25 000 USD, 1. kolo dvouhry)

Jil Nora Engelmannová (GER, 1010.) - MARIE BOUZKOVÁ (286.) 6:4, 0:6, 2:6

Thermenregion Bad Waltersdorf Open (ŽENY, antuka, 10 000 USD)

1. kolo dvouhry

PETRA KREJSOVÁ (802.) - HANA PEKTOROVÁ (-)  6:3, 6:3
Jana Jablonovská (SVK, 995.) - KRISTÝNA HRABALOVÁ (1093.)  7:6 (5), 6:0
KATEŘINA VAŇKOVÁ (499.) - MIRIAM KOLODZIEJOVÁ (-)  6:3, 1:6, 1:6
Angelina Šachrajčuková (UKR, 922.) - ZUZANA ZÁLABSKÁ (784.) - 5:7, 2:6

Čtvrtfinále čtyřhry

Detiucová (MLD), KOLODZIEJOVÁ – Potocniková, Rebersaková (obě SLO) - 5:7, 1:6

ITF ŠARM EL ŠEICH (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo čtyřhry)

Njukiová, Wang (SWE/CHN) – KALLMUNZEROVÁ, Piroková (HUN)

GPS Mediolanum Citta´ di Schio, Schio (ženy, 10 000 $, antuka, 1. kolo)

LUCIE PROCHÁZKOVÁ (-) - Francesca Sellaová (ITA, -) - 6:1, 4:6, 2:6