Rusku hrozí tvrdý trest. Přijde Kuzněcovová a spol. o Rio?

- Daniel Kubelka

Už tak doznala startovní listina tenistů na blížících se olympijských hrách dost a ran a nyní reálně vyhlíží další. Světová antidopingová agentura WADA v pondělní zveřejnila vyšetřovací zprávu, která údajně dokazuje, že ruský stát kryl doping svých reprezentantů před dvěma lety na olympiádě v Soči. Ruským sportovcům, včetně tenistů, tak reálně hrozí vyloučení z brazilské olympiády!

Zpráva vyšetřovací komise vedené kanadským profesorem Richardem McLarenem uvádí, že ruské ministerstvo sportu krylo systémový doping svých olympioniků. McLaren dokonce prohlásil, že náměstek ministra sportu Nagornyj byl informován o všech pozitivních dopingových nálezech a měl pravomoc rozhodovat, které z odhalených viníků nechat bez ochrany a které případy ututlat.

Výsledek vyšetřování tak jen potvrdil již dřívější vznesená obvinění, o kterých promluvil šéf moskevské antidopingové laboratoře Grigorij Rodčenkov. V Soči dle jeho slov docházelo k neoprávněné manipulaci se vzorky testovaných sportovců, kdy bylo zfalšováno více než sto dopingových testů.

Rusku hrozí vyloučení, přijde trest již v úterý?

Zveřejněnou zprávu Světové antidopingové agentury již ostře odsoudil předseda MOV Thomas Bach, jenž uvedl, že olympijský výbor pod jeho vedením nebude váhat s nejtvrdšími tresty. Ty by mohly padnout již během úterní konference výkonného výboru Mezinárodního olympijského výboru.

Již dříve byl vydán zákaz účasti na hrách v Riu ruským atletům a vzpěračům, výjimka byla udělena pouze atletům, kteří nedlouhodobě nežijí v Rusku a absolvují dopingové kontroly mimo systém největší evropské země. To se týká například atletek Darjy Klišinové a Julie Stěpanovové, které již obdržely příslušné povolení a pod pěti olympijskými kruhy je tak uvidíme.

V ohrožení sedm ruských tenistů

Zákaz účasti v Riu by se tak týkal i sedmi tenistů ruské federace. Zatímco mezi muži by o účast v Riu přišla dvojice Andrej Kuzněcov a Jevgenij Donskoj, která by nepatřila mezi favority turnaje, v ženské části turnaje by Rusko přišlo o několik velkých želízek v ohni

V oznámené nominaci ženské části výpravy je totiž hned pět tenistek z elitní třicítky žebříčku. Nechybí aktuální desítka Světlana Kuzněcovová, dále pak Anastasija Pavljučenkovová (19.), nedávná semifinalistka Wimbledonu Jelena Vesninová (24.), Darja Kasatkinová (29.) a Jekatěrina Makarovová (30.) Právě posledně jmenovaná by společně s Jelenou Vesninovou patřily mezi jedny z favoritek turnaje ve čtyřhře.

Již dříve o brazilské hry kvůli dopingu přišla Maria Šarapovová, která byla potrestána dvouletým zákazem činnosti za užívání látky meldonium, jenž je od letošního roku na seznamu nepovolených látek.

Na poslední olympiádě v Londýně vybojovalo Rusko dvě medaile v tenisových soutěžích. Maria Šarapovová brala po porážce ve finále ženské dvouhry s Američankou Serenou Williamsovou stříbro, Maria Kirilenková s Naděždou Petrovovou vybojovaly bronz v turnaji ženské čtyřhry po výhře nad americkým párem Huberová, Raymondová.