Bez nabídnutého brejkbolu! Svitolinová deklasovala světovou jedničku a obhájila římský titul

- Jan Vojkůvka

Tomu se říká pořádná ukrajinská jízda! Světová čtyřka Elina Svitolinová v italském Římě dokázala obhájit loňský titul a to stylem, který zaslouží velký obdiv. Ve finále proti světové jedničce Simoně Halepové nečelila ani jednomu brejkbolu a za 69 minut hry zvítězila hladce 6:0, 6:4.

Třiadvacetiletá Svitolinová do finálového duelu doslova vlétla a Halepová jejímu tempu zpočátku vůbec nestačila. I proto Ukrajinka vyhrála úvodní sadu za pouhých 19 minut a Rumunce povolila jen osm fiftýnů.

Ve druhé sadě se sice hra o poznání vyrovnala, ale stále to byla Svitolinová, jež měla více ze hry. To se projevilo ve třetím gemu, kdy prorazila své soupeřce podání a odskočila do vedení, jež až do koncovky nepustila. Halepová sice bojovala, ale nedokázala na returnu najít vůbec recept na výborně podávající Ukrajinku, jež naopak měla další tři brejkboly v sedmém gemu, tentokrát ale žádný neproměnila.

Svitolinová po výhře 6:0, 6:4 získala už čtvrtý titul ze série WTA Premier 5, což je po grandslamech a Premier Mandatory třetí nejvyšší turnajová kategorie. Navíc se jí podařilo obhájit loňskou trofej a neztratila žádné body v žebříčku, kde bojuje o posun na třetí pozici.

Ukrajinská hráčka navíc dál svědomitě bojuje o vylepšení své loňské bilance, když získala hned pět titulů. V Římě vybojovala talentovaná tenistka svou třetí letošní trofej.