Patřím sem vůbec? Shapovalov už není jenom ten, co napálil rozhodčího do oka

- Tomáš Macák

Od nového týdne je hrdým členem elitní třicítky, od dalšího pondělí bude novou kanadskou jedničkou. Jeho cesta má povahu exponenciální funkce, nikoliv nepatrně stoupající přímky. Přesvědčen o tom byl nedávno krajan Raonic nebo Tomáš Berdych. Devatenáctiletý Kanaďan Denis Shapovalov hraje tenis, který fanoušky strhává a baví. Přitom profesionálem se stal teprve loni, kdy se mezi hvězdami cítil nesvůj.

„Mým cílem je pozvednout úroveň kanadského tenisu, aby děti místo hokejek do ruky čapnuly rakety.“

Syn rusko-izraelských rodičů, Denis Shapovalov, pro splnění tohoto náročného předsevzetí dělá v posledních dnech hodně.

Do povědomí lidí se vryl už začátkem loňského února ještě jako sedmnáctiletý benjamínek. Nikoliv však tak, jak by si přál. Během daviscupového zápasu proti Velké Británii vzteky napálil míček přímo do oka umpirového rozhodčího. Tyto záběry, které obletěly celý svět, neukazovaly talentovaného mladíka v příliš dobrém světle.

Naštěstí se Shapovalov postaral ve zbytku roku o to, že v něm tenisová veřejnost vidí výborného tenistu, jehož potenciál je obrovský, a nikoliv nezodpovědného raubíře. Díky tomu na něj čekala cena pro tenistu, který za sezónu 2017 udělal největší pokrok.

O to, aby tento pozitivní punc nadále přetrvával, se velmi dobře stará také v letošní sezóně.

V pondělí vyletěl až do elitní třicítky mužského žebříčku, kde se ocitl díky více než vydařenému antukovému turnaji Masters v Madridu. Ze španělské metropole, ve které dokráčel až do semifinále, poslal navzdory očekávání domů Kyla Edmunda či krajana Milose Raonice. A právě toho vystřídá v pomyslném bodování kanadských hráčů od příštího týdne na prvním místě. V zemi javorového listu byl Raonic tenisovým králem od roku 2010.

Svými kvalitami v týdnu Shapovalov nepotěšil také české fanoušky, když překvapivě zkrátil pobyt v Římě Tomáši Berdychovi. Statistiky přepisoval ale hlavně už v předchozích týdnech a měsících.

Shapovalov se stal nejmladším tenistou, který kdy v Madridu dosáhl semifinále. Na US Open začátkem září byl při své premiéře nejmladším teenagerem, jenž se podíval do čtvrtého kola. Ještě předtím zase šokoval na prestižní domácí akci v Montrealu, kde rovněž startoval poprvé. Po vyřazení Rafaela Nadala, které následovalo po náročné cestě z kvalifikace, byl nejmladším čtvrtfinalistou v historii turnaje. Tento fakt dokonce vylepšil, když nakonec postoupil mezi nejlepší čtyřku.

Není tak divu, že se oproti loňským začátkům na profesionálním okruhu nyní stává neodmyslitelnou součástí elitní špičky tenistů. „Na začátku jsem si připadal, že mezi tyto kluky nepatřím. Cítil jsem se tak, že se mi povedly dva turnaje, jenže jsem stále nevěděl, jestli jsem tenisově na úrovni ostatních,“ vracel se do minulosti Shapovalov poté, co ho Římě v týdnu vyřadil Rafael Nadal. „Všichni mí přátelé chodili na univerzitu nebo teprve dokončovali střední školu,“ vzpomínal s úsměvem rodák z Tel Avivu pro web Tennis.com.

Z něčeho neobjeveného se ale pro Shapovalova stává rutina. „Začínám si užívat zájmu médií nebo toho, že jsem každý týden v jiné části světa. Upřímně, opravdu mě celá tour baví,“ pochvaluje si.

Dojem výjimečnosti budí u vítěze juniorského Wimbledonu z roku 2016 – nepočítaje výborné výsledky – hned několik faktorů.

Je to levák, což by nebylo nikterak zvláštně speciální, kdyby do míčku nepráskal jednoručným bekhendem. V dnešní době nevídaná kombinace. K tomu, že si ho s nikým nespletete, vybízí i velká extravagantnost – Shapovalov je dvorci velmi slyšet, ale i vidět. Jeho blonďaté vlasy září na míle daleko a pozornost poutá také čepice, kterou si často rád otáčí kšiltem dozadu.

Teď se, i se svým typickým tenisovým vzezřením, pomalu chystá také na Roland Garros, které je jedinou grandslamovou akcí, na níž v hlavní části Shapovalov zatím nikdy nestartoval. A jak je již známo, při svém premiérovém představení kanadský plejer umí předvést parádní show.

Ta už se od něj, jakožto 29. hráče světa, navíc tak trochu očekává…