Neviděla jsem to! brání se soupeřka Plíškové nařčení z nefér jednání

- Jan Vojkůvka

Poskakovala za základní čárou a čekala, co po jejím špatném returnu Karolína Plíšková vymyslí. Ohlédla se za dopadem míčku, který rozhodně nebyl nijak prudký. Přesto Maria Sakkariová odmítá nařčení, že by dopad dobře viděla a zamlčela výsledek kvůli vlastnímu prospěchu. „Byla jsem na druhé straně kurtu,“ oponuje řecká jednička.

V mnohém má pravdu. Od dopadu byla daleko a neměla tak dobrý výhled jako rozhodčí na lajně či na umpiru. Profesionální tenisté však mají vytrénované oko a dokáží většinou zahlédnout i to, co obyčejný smrtelník naživo nevidí.

„Ale opravdu jsem to neviděla, byla jsem na druhé straně kurtu,“ řekla po zápase 42. hráčka světa. „Pouze jsem za sebou uslyšela 'aut'. Je nešťastné, že se něco takového stalo v tak krásném utkání se skvělou atmosférou. Je to skvělá soupeřka, a když jsem ji viděla u sítě, tak jsem se otočila a řekla si 'měří 190 centimetrů, tohle nepokazí'.“

A nepokazila. Jenže podle lajnové rozhodčí ano a ani dlouhá hádka s umpirovou rozhodčí, jež nenašla stopu, a supervisorkou turnaje nepomohla. Sakkariová se díky tomu dostala k brejkbolu za stavu 5:5 ve třetím setu, který proměnila a následně duel doservírovala. Plíšková křivdu nelibě nesla a místo podání ruky rozhodčí třikrát udeřila do umpiru.

Opakované záběry ovšem dokazují, že Sakkariová sledovala trasu míčku a rozhodně se nedá říct, že by výměnu „zabalila“. Její úhel pohledu však přesto mohl zkreslovat a narozdíl od rozhodčích není povinná hlídat, kam míček dopadl. A jestli viděla, že byl dobrý či nikoliv, to ví jen ona sama.

„Je to další důvod, proč by se na antuce mělo zavést jestřábí oko,“ dodala posléze řecká hráčka, jíž čeká ve čtvrtek utkání třetího kola s Angelique Kerberovou. A ráda by si přiklonila rozezlené publikum zpět na svojí stranu. Po vítězství nad Plíškovou byla totiž trochu neprávem vypískána, ač jeji chybou klíčová situace rozhodně nenastala.