Za skalp Berdycha post nejlepšího Kanaďana. Fakt budu jedničkou? divil se překvapený Shapovalov

- Jan Havlovic

Kanada bude mít od pondělí novou mužskou tenisovou jedničku. Stane se jí teprve devatenáctiletý Denis Shapovalov, který na pomyslném trůnu kanadského tenisu vystřídá Milose Raonice. Ten byl nejlepším Kanaďanem nepřetržitě od roku 2010. „Neměl jsem o tom vůbec tušení,“ divil se překvapený Shapovalov na tiskové konferenci po výhře nad Tomášem Berdychem.

Dravé mladí se dere vpřed! Alexander Zverev s Dominicem Thiemem se již usadili ve světové desítce. Ke svým kolegům by se rád přidal také Denis Shapovalov, který ve svých devatenácti letech klepe na dveře světové dvacítky.

Nadějnému Kanaďanovi se nyní povedl velký počin, neboť se stane tenisovou jedničkou své země. Shapovalov si připíše díky výhře nad Tomášem Berdychem v prvním kole turnaje v Římě na své konto 40 bodů, čímž se posune na 26. příčku. O jedno místo tak přeskočí Milose Raonice, který tak po dlouhých osmi letech ztratí pozici kanadské jedničky.

„Neměl jsem o tom vůbec tušení,“ soukal ze sebe slova překvapený Shapovalov na tiskové konferenci. „Je to něco, čehož jsem chtěl ve své kariéře dosáhnout a kvůli čemu jsem tvrdě trénoval,“ cení si Kanaďan tohoto kariérního milníku.

Shapovalov pokračuje v Římě v cestě turnajem, a tak může své postavení v žebříčku ještě vylepšit. Na osobní statistiky však devatenáctiletý tenista příliš nehledí. „Je to skvělé, ale chci zemi hlavně pomoci v Davis Cupu,“ připomněl Kanaďan.

Kanadu čeká v září barážové utkání o postup do elitní skupiny. Na domácí půdě vyzve výběr kapitána Franka Danceviče Nizozemsko.