Papík vybojoval první titul mezi dospělými! Chtěl bych letos do čtvrté stovky, přeje si

- David Schlegel, Jan Vojkůvka

Třítýdenní misi v egyptském Šarm aš-Šajchu má za sebou český tenista Tomáš Papík, jenž prožil tři turnaje plné prvních velkých úspěchů. Druhý ze tří turnajů okořenil svou první finálovou účastí, aby následně během třetího turnaje získal svůj premiérový titul na okruhu ITF v kariéře.

Když ve finále porazil prvního nasazeného Itala Luku Pancaldiho v prvním setu 6:3, přišel kritický okamžik, při němž ve druhém dějství prohrával 1:4. Parádním obratem však dokázal zvrátit vývoj druhé sady a dotáhnout pěti gemy v řadě utkání k vítězství 2:0 na sety. Po zisku svého prvního titulu mezi dospělými se bývalý člen první stovky juniorského žebříčku svěřil s dojmy z Egypta Tenisovému světu.

 

Tomáši, odjel jste do Egypta i přesto, že se v Čechách konaly turnaje kategorie futures. Kdy jste se tak rozhodl a proč?

Rozhodl jsem se hrát raději na betonových kurtech, na kterých se mi hraje lépe než na antuce, a proto jsem odletěl do Egypta. Znám to tady a dlouhodobě se mi tady daří.

Na prvním turnaji jste postoupil do druhého kola, kde jste ale prohrál s domácím Issamem Haithamem Taweelem, hráčem z druhé tisícovky 5:7 ve třetím setu. Nebral jste to trochu jako zklamání?

Ano, z toho jsem byl smutný, ale trochu jsem čekal, že se mi na prvním turnaji nepovede uhrát nic velkého, protože mě bolelo zápěstí. Naštěstí jsem se zdravotně dal dohromady a pak jsem se postupně v turnaji zlepšoval. Proti Egypťanovi chyběl jeden balón. Za stavu 6:4 5:4 jsem měl výhodu na servisu, o to víc mě to mrzelo.

Na druhém turnaji jste postoupil až do finále, porazil jste tam i Luku Pancaldiho... Cítil jste, že chytáte formu? Jak ten turnaj probíhal? Měl jste tam nějaké komplikace?

Do turnaje jsem šel jako sedmý nasazený hráč. To byla výhoda, že jsem měl první dvě kola relativně lehčí a pak ve čtvrtfinále jsem porazil druhého nasazeného. To mi přidalo hodně na sebedůvěře do semifinále, které jsem následně zvládl proti Luku Pancaldimu. Jinak až do finále jsem vážnější komplikace neměl.

V zápase s Begou (čtvrtfinále) to bylo hodně v tempu, hrál jsem výborně od základní čáry a dařilo se mi ho protlačit, ale byl to velmi fyzicky naročný zápas. Bylo tam hodně dlouhých výměn, ale myslím, že rozhodl servis, kterým jsem si dokázal víc pomoci než soupeř.

Ve finále jsem začal dobře, vedl jsem 2:0, bohužel jsem si nepodržel servis a soupeř pak začal hrát velmi dobře a já už jsem se moc nechytal. Byl jsem trochu nervózní z toho, že to bylo moje první finále a bohužel jsem ho moc dobře nezvládl.

Aldin Setkič po turnaji minulou neděli odjel, totéž i někteří další a rázem jste byl na turnaji druhý nasazený. Tak vysoko nasazený jste ještě na žádném turnaji nebyl. Cítil jste se rázem jako jeden ze spolufavoritů turnaje?

Jako favorit jsem se necítil a moc jsem na to nemyslel. Byl to hezký pocit, být druhý nasazený, ale snažil jsem se myslet vždy jen na ten následující zápas a ne předbíhat a myslet dopředu.

Na svém třetím turnaji v Egyptě jste ztratil jediný set s Američanem Jarmerem Jenkinsem. Ten měl minulý týden v semifinále mečboly na Aldina Setkiče, vašeho finálového přemožitele. Jak to byl pro vás těžký zápas a co ho rozhodlo?

Byl to určitě nejtěžší zápas na tomto turnaji. Věděl jsem, že je to velmi kvalitní hráč, který ještě loni byl na konco druhé stovky, takže ten zápas byl velmi těžký. Rozhodla podle mě hlava. Ve třetím setu se rozčiloval na rozhodčího, dlouho se s ním hádal a toho jsem dokázal využít a sebrat mu servis na 3:1. To byl takový zlom a od té doby už to šlo relativně lehce.

Ve finále jste porazil Itala Luku Pancaldiho, prvního nasazeného. Toho jste porazil i minulý týden v semifinále. Jak se ty dva zápasy lišily? Dolehla na vás nervozita z toho, že byste mohl získat svůj první titul?

Moc se nelišily, bylo to vyrovnané v obou zápasech, ale dnes jsem se cítil dobře. Věřil jsem si, protože se mi ho už povedlo porazit. Ve druhém setu přišla lehká nervozita hlavně ze začátku sady. Prohrával jsem 1:4, ale tak nějak jsem se na sebe zdravě naštval a začal jsem hrát rychleji. Začal jsem ho lehce přehrávat a povedlo se mi to dotáhnout do vítězného konce.

Jste v Egyptě sám? Bydlíte v oficiálním hotelu? Jak drahý je vůbec pobyt v Egyptě? Cítíte se tam bezpečný? Když jste nyní vyhrál, pomůže vám to pokrýt náklady nebo to berete spíše jako investici do vaší kariéry?

První dva turnaje jsem tu byl sám a na třetí turnaj za mnou přijela sestra mě podpořit. To mi určitě hodně psychicky pomohlo. Finančně to jen tak tak pokrylo náklady na hotel. Bydlím v oficiálním hotelu a sám, takže to je celkem drahé.

Cítím se tu v bezpečí, vůbec se tu nebojím. Myslím, že stát se něco může, ale to se může stát kdekoliv na světě.

Na prvních dvou ze tří turnajů jste nehrál čtyřhru. Přitom jste už v Egyptě čtyřhru vyhrál s Matějem Vocelem. Proč jste se takto rozhodl?

Čtyřhru jsem hrál až na třetím turnaji, kde jsme s Tunisanem Majedem Kilanim prohráli v semifinále 6:7, 6:7. Na prvních dvou jsem nehrál, protože jsem se necítil zdravotně v pořádku, a proto jsem se soustředil jen na singla.

Jak dlouho ještě v Egyptě chcete hrát? Jaký máte další turnajový plán?

Teď se v noci vracím domů, kde budu dva týdny trénovat a nejspíš se sem pak vrátím na další turnaje.

Takže kvalifikace na challengery v Praze a Liberci hrát nebudete? A pojedou sem pak s vámi nějací další Češi?

Ne nebudu, protože nechci hrát na antuce. Pojede sem Marek Jaloviec, psali jsme si, že tu budeme spolu. Budeme spolu hrát debla.

Jaké máte cíle v letošní sezóně, Tomáši? S jakým umístěním byste byl po skončení sezóny spokojený?

Tak byl bych rád, kdybych ještě nějaké body uhrál a posunul se. Teď už to samozřejmě půjde pomaleji, takže těžko říct. Vyloženou hranici, kam bych chtěl, nemám, ale bych bych rád, kdyby se povedlo jít do čtvrté stovky letos.