Veselý? Budoucí jednička. Štěpánek je nenahraditelný, říká Navrátil po čtvrtfinálové porážce

- Jakub Slunečko

Třinec je pro český daviscupový tým konečná stanice. Alespoň letos. „Prohráli jsme, takže spokojený být nemůžu. Francie ale byla soupeř, který má letos šanci Davis Cup vyhrát,“ hodnotil neúspěšné čtvrtfinále Jaroslav Navrátil. Kapitán týmu zároveň neztrácí naději v sílu českých tenistů pro další roky.

Sázka na Jiřího Veselého nebyla marná. Český mladík se s Tsongou, desátým hráčem světového žebříčku, statečně pral a hlavně v prvním setu měl nad Francouzem navrch. „Splnil, co jsem od něj čekal. Byl nahecovaný, Tsongy se nebál a odehrál dobrý zápas,“ pochválil svého svěřence Navrátil.

„Je velká škoda, že za stavu 6:6 ve druhém setu mu nevyšla dvě podání,“ připomněl klíčový okamžik utkání. Veselý se mohl ujmout vedení 2:0 na sety, jenže ve zkrácené hře vyrobil dvě dvojchyby za sebou. „Když dáte takovému hráči šanci, tak se pak okamžitě zvedne,“ popisoval Navrátil. Tsonga nakonec druhý set získal a postupně se zlepšoval.

Veselý už se do zápasu nevrátil a nakonec ve čtvrté sadě ztratil podání. Za stavu 6:5 pak Tsongovi stačilo utkání doservírovat. Výhra 3:1 na sety znamenala také celkové vítězství Francie ve čtvrtfinále. I přes porážku byl český kapitán s výkonem 23letého Veselého spokojený. „Myslím, že konečně ukázal to nejlepší i v Davis Cupu. Předvedl tady také, jaký za poslední rok udělal posun,“ hledal pozitiva Navrátil.

Nastínil zároveň, že v jeho očích je právě Jiří Veselý budoucí jedničkou daviscupového týmu. „Potřebuje ale ještě pár let a odehrát si těžké zápasy,“ říkal Navrátil. „Když bude dál pracovat jako tady a pak bude předvádět podobně dobré výkony jako s Tsongou, tak je určitě příslibem českého daviscupového týmu pro další roky.“

Jenom klady pak viděl český kapitán u předvedeného výkonu Lukáše Rosola. Třicetiletý tenista navázal na skvělý výkon z Německa a v Třinci dokázal porazit Tsongu, spolu se Štěpánkem pak ve čtyřhře pořádně potrápili první pár světa. „Myslím si, že je na něm vidět, jak hodně získal sebedůvěru,“ hodnotil Navrátil.

A Radek Štěpánek? „Ten je nenahraditelný. Nejenom tím, že je nejlepší deblový hráč u nás, ale také jeho neustálými radami, které dává mladším klukům,“ pokračoval český kapitán. „Radek chce hrát pořád, akorát se nechce nutit do dvouhry. Pro něj je to hrozně těžké – je mu třicet sedm a všichni to musíme respektovat,“ uznal Navrátil. Právě o nominaci Štěpánka do nedělní dvouhry český kapitán uvažoval. Štěpánek byl ale po pětisetové bitvě v deblu příliš vyčerpaný.

„Jestli chceme v Davis Cupu příští rok uspět, tak potřebuju, aby se do týmu vrátil Tomáš Berdych, protože jenom s ním je to možné,“ přidal český kapitán vyhlídky do dalších ročníků. Berdych v Třinci chyběl a i kvůli tomu byli Češi výrazně oslabení. „Je to hráč první světové desítky a když je v týmu, ostatní kluci můžou hrát mnohem uvolněněji,“ dodal Navrátil s tím, že by rád viděl Berdycha ještě dva roky ve svém týmu.

„Jinak přijdou těžší léta, kdy budeme hrát baráže a zachraňovat se. Než se Jirka Veselý nebo Adam Pavlásek dostanou na takovou úroveň, bude to chvíli trvat,“ předpovídal český kapitán po letošní čtvrtfinálové porážce. „Petr Pála má velkou výhodu, protože má ve Fed Cupu na výběr z osmi holek. Já mám pět hráčů – Berdych, Štěpánek, Veselý, Rosol a Pavlásek. Ti kluci ale chtějí reprezentovat a dávají tomu všechno,“ dodal Navrátil na závěr.