Král Roger! Federer je popáté v kariéře světovou jedničkou

- Filip Lefenda

Šestatřicetiletý Roger Federer se v pondělním vydání žebříčku ATP stal popáté v kariéře světovou jedničkou, a to navzdory tomu, že Švýcar momentálně, stejně jako před rokem, vynechává antukovou část sezóny. K návratu na tenisový trůn mu pomohl jeho rival Rafael Nadal, jenž v Madridu neobhájil loňský titul.

V únoru si Federer podmanil halový podnik v Rotterdamu, čímž se následně dostal do čela žebříčku poprvé od roku 2012, a to jako nejstarší hráč od roku 1973. 

Na vedoucí pozici setrval dvacetinásobný grandslamový šampion čtyři týdny, poté v Miami senzačně vypadl hned v prvním kole s Australanem Kokkinakisem, čímž přepustil post světové jedničky zpět Rafaelu Nadalovi. 

Nyní se situace obrátila. Federer se od zmíněného turnaje v Miami už téměř dva měsíce neobjevil na kurtech, když stejně jako v loňské sezóně vynechává antukovou část tenisového ročníku. 

To Nadal se musel na kurtech pořádně ohánět. Pokud se chtěl před Federerem udržet, potřeboval obhájit hned 2500 bodů. První dva kroky mu vyšly, když získal bez ztráty setu tituly v Monte Carlu a Barceloně. Na domácí půdě v Madridu ale v pátek přišlo klopýtnutí. Po sérii 50 vyhraných setů prohrál Nadal čtvrtfinále s Rakušanem Dominicem Thiemem a čelo žebříčku musel opět přenechat svému o pět let staršímu rivalovi.

Roger Federer tak v šestatřiceti letech načíná svůj 309. týden v pozici nejlépe umístěného tenisty planety, čímž opět vylepšuje svůj vlastní rekord před druhým Petem Samprasem (286 týdnů) a třetím Ivanem Lendlem (270 týdnů). Rafael Nadal je se svými 173 týdny panování na šesté pozici, pokud však Španěl získá titul v Římě, bude "staronovou" světovou jedničkou opět on.