Kvitová se bála, že zkolabuje. Byla jsem strašně vyčerpaná fyzicky i emočně, přiznává

- Jan Vojkůvka

Stehno Petry Kvitové zakrýval obvaz, mezi výměnami mohutně oddychovala a opírala se o raketu. Musela překonávat těžké krize, ale zvládla i tu největší, která ji zastihla v prvních gemech třetího setu. „Zkolabuju,“ svěřila se svému trenérovi Jiřímu Vaňkovi. Ten ale své svěřenkyni dál věřil a povzbudil jí. Tušil, že se z toho dokáže dostat.

A dostala. A co víc, v nervydrásajících výměnách svou soupeřku opět začala přehrávat. V klíčových momentech chytila ne druhý, ale možná už třetí či čtvrtý dech. Jak moc vyčerpávající finále bylo přitom zjišťovala i po samotném zápase, kdy jí dělalo problém z únavy smíšené s euforií vůbec usnout.

„Tím, jak jsem byla fyzicky vyčerpaná, tak jsem vůbec nemohla pořádně usnout. Dostala jsem se i pozdě do postele, moc jsem toho nenaspala,“ řekla Kvitová pro česká média. „Únava je veliká a to jak fyzická, tak emoční. Ale fyzická momentálně asi převládá, protože jsem ráda, že chodím,“ smála se madridská šampionka.

Jedním dechem však přiznává, že radost z vítězství jí ohromně pomáhá překonat těžké chvíle nejen po utkání, ale i druhý den, kdy se únava a bolesti rozleží do celého těla. „Ten pocit je nade vše,“ podotkla.

„Už před zápasem jsem říkala, že se těším, až bude po všem. A ten pocit, že už je konec, a nebudu tam zítra muset znovu jít, je úžasný. Bylo fyzicky i psychicky náročné, Kiki hrála opravdu výborný tenis, musela jsem na kurtu nechat všechno a sáhnout si na dno,“ ohlédla se zpět za finálovým střetnutím, po kterém získala 24. turnajový titul na okruhu WTA.

Do Říma se Kvitová po 11 výhrách v řadě a titulech z Prahy a Madridu nevydá. Na vině však není jen únava. „Během turnaje jsem si namohla sval na pravé noze, proto jsem vlastně měla tejp,“ připomněla obvázané stehno. „Hrála jsem i pod práškama, ale nějak se to zvládlo, za což jsem ráda. Bohužel mi to ale neumožní startovat v Římě,“ upozornila.

„Dám si teď pár dní volna, protože tělo to potřebuje. Chci se trochu zotavit, než půjdu zpátky na kurty a do posilovny trénovat,“ dodala Kvitová s tím, že příští start absolvuje v prvním kole French Open, které začíná 27. května.