Válečnice Kvitová! Na pokraji sil udolala Bertensovou a získala madridský titul

- Jan Vojkůvka

Petra Kvitová to dokázala! Ve finále Mutua Madrid Open zvítězila ve svém jedenáctém utkání v řadě a získala druhý antukový titul za sebou. V heroické bitvě s Kiki Bertensovou byla na pokraji sil, ale dokázala se vybičovat k senzačnímu výkonu a po vydřeném vítězství 7:6(6), 4:6, 6:3 vybojovala třetí madridský titul v kariéře.

Česká tenistka na turnaji v Madridu prokázala obrovskou touhu po úspěchu a doslova silou vůle se držela v náročném tříhodinovém utkání, ve kterém byla jednou nahoře a podruhé zase dole. Neskutečná bitva plná krásných výměn přinesla Petře Kvitové její 24. titul v kariéře a už čtvrtý v probíhající sezoně.

První set finále začal pořádnými maratonskými gemy, ve kterých se obě hráčky dostaly k brejkbolům, ale využít je nedokázaly. První úspěšnou tak byla v šesté hře Bertensová, která čistou hrou obrala svou soupeřku o podání. Dlouho se z výhody brejku ale neradovala, když Kvitová zvládla okamžitý rebrejk.

Ty jsi válečnice, ty jsi bojovnice!

Za stavu 3:4 v prvním setu nastoupil na kurt ke své svěřenkyni trenér Jiří Vaněk, který měl k české hráčce dlouhý motivační proslov. „Teď se probudila ta bojovnice, teď se probudila válečnice,“ povzbuzoval ji. „Ukaž srdcem, že to chceš, jdi do toho.“

A Kvitová šla. Riskantní údery si sice vybíraly svou daň v podobě trochu zbytečných chyb, ale na druhé straně přinášely kýžené ovoce v podobě winnerů. Bertensová ale hrála senzačně a ukazovala, že nechce své soupeřce přenechat taktovku hry. Kvitovou navíc sužovaly nevynucené chyby, který jen za první set zahrála 30.

Kvitové se ale nakonec podařilo dotáhnout první dějství do tiebreaku, ve kterém po dramatické koncovce proměnila v pořadí třetí setbol a ujala se vedení 1:0.

Znovuzrozená Kvitová
Jak zápas postupoval, na české tenistce se začala projevovat ohromná únava z dvoutýdenního tenisového zápolení. Po titulu v Praze hrála už své jedenácté utkání během 14 dnů a to jí rozhodně na síle nepřidalo. Stále ji sice držel dobrý servis, ale taktovku zápasu začala přebírat Nizozemka. Té se sice nepodařilo v páté hře využít dva brejkboly, ale další příležitosti v sedmém gemu už nepohrdla. Druhý set následně doservírovala.

Kvitová, jejíž energie se pomalu dostávala na úplné dno, se svěřila v jednom z rozhovorů se svým trenérem s tím, že má strach z kolapsu. Zkušený kouč Vaněk ji ale uklidnil, stejně jako se zklidnila samotná Petřina hra. Drama, které se na centrálním dvorci strhlo, není v ženském tenise příliš časté.

Obě hráčky hrály neskutečné údery, proháněly se po celém dvorci a bojovaly o kazdý fiftýn. Kvitová na začátku třetí sady odvrátila dva brejkboly a sama tři neproměnila ve druhé hře. Když už to vypadalo, že Kvitová skutečně ztrácí půdu pod nohama, dokázala chytit druhý dech a za hlasitého povzbuzování sebrala Bertensové v šesté hře servis.

Z výhody brejku se sice dlouho neradovala a ztratila hned vzápětí podání, ale klíčová osmá hra šla opět na její konto. Přes dvě shody nakonec využila čtvrtý brejkbol a šla podávat na vítězství. Duel doservírovala čistou hrou a s obrovskou úlevou, na pokraji pláče štěstí, se rozeběhla za svými trenéry.

Ačkoliv Kvitová zahrála 58 nevynucených chyb oproti 48 Bertensové, zároveň trefila 39 vítězných míčků proti 32 soupeřky. A jedenáctou výhrou v řadě dala jasně najevo, kdo je letošní antukovou královnou. Titul z Madridu ji navíc posune na osmé místo světového žebříčku před Sloane Stephensovou a Venus Williamsovou.

SLEDOVALI JSME ONLINE

Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 4:6, 6:3 KONEC ZÁPASU
Petra Kvitová to zvládla! Čistou hrou za potlesku zaplněných tribun na centrálním dvorci poráží Kiki Bertensovou ve třech setech a získala čtvrtý letošní titul!

Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 4:6, 5:3 (BREJK!)
Servis začíná být oběma tenistkám spíš trochu na obtíž. Znovu totiž měla více ze hry hráčka na returnu. Kvitová vybojovala dva brejkboly a byla velmi blízko dalšího brejku. V dlouhých výměnách se ale Petra ke své smůle dvakrát vyhodila z kurtu a její zásoby energie se začínaly dostávat na úplně dno.

Po vítězném returnu přišlo eso proti brejkbolu a další tahanice přes shodu. Kvitová si nabíhaným úderem došla pro čtvrtý brejkbol a ten se jí k obrovské úlevě podařilo proměnit křižným returnem, který Bertensová odehrála do sítě.

Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 4:6, 4:3 (BREJK!)
Heroická bitva pokračuje! Kvitová měla v sedmé hře gembol, ale v dlouhých výměnách s Bertensovou obě hráčky čekaly na chybu soupeřky a více jich zahrála česká tenistka. Ta pustila přes shodu Bertensovou k brejkbolu, jehož Nizozemka využila.

Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 4:6, 4:2 (BREJK!)
Kvitová chytila snad čtvrtý dech v tomto střetnutí a Bertensová jen těžce rozdýchávala brejkbol soupeřky. Nizozemka ho ale výtečným servisem odvrátila. V další výměně však obě hráčky předvedly vrchol dnešního finále a Bertensová byla u sítě prohozena křičící Kvitovou, jež po vítězném úderu zahodila raketu a křičela směrem do hlediště. Tento brejkbol už Bertensová odvrátit nedokázala a po dvojchybě věnuje šestý gem české tenistce!

Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 4:6, 3:2
Síla vůle a touha české tenistky zafungovala! Kvitová prohrávala 15:30, ale v nejdelší výměně zápasu dokázala soupeřku doslova ustřílet a v dalších dvou výměnách už byla lepší hráčkou. Podržela si servis a i přes obrovskou únavu dál bojuje!

Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 4:6, 2:2
Česká tenistka vypadá mnohem unavenější a hraje zejména silou vůle. Na returnu se jí nepodařilo uhrát ani jeden míč, důležitější je ale pro ni momentálně vlastní podání.

Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 4:6, 2:1
Ve třetím gemu se žádné drama nekonalo. Za stavu 40:0 sice Bertensová uhrála jeden fiftýn, ale Kvitová jí víc nepovolila.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 4:6, 1:1
Kvitová se prokousala ke dvěma brejkbolům, ale první dokázala Nizozemka odvrátit výborným servisem. Při tom druhém naopak česká tenistka přepálila dvorec až do autu. Bertensová po srovnání na shodu trefila eso na kříž a už se zdálo, že má gem pod kontrolou. Opak byl ale pravdou a obě hráčky se začaly tahat o každou výměnu. Bertensová musela odvracet další brejkbol a urvala své podání až přes pátou shodu.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 4:6, 1:0
Skoro by se chtělo říct, že obě tenistky jedou „na setrvačník“. Únava z náročného turnaje je pomalu dohání, ale nadále předvádí špičkový tenis. A Kvitová úspěšnou obranu. Čelila dvěma brejkbolům, ale přes dvě shody si zvládla podržet úvodní servis třetí sady.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 4:6 KONEC SETU
Bertensová nechala svou soupeřku dvakrát srovnat, od stavu 30 obě ale uhrála dvě výměny na svou stranu a hned prvním využitým setbolem srovnala stav zápasu na 1:1!

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 4:5
Petra se čistou hrou drží ve druhém dějství a ještě bojuje. Bude mít na returnu příležitost vrátit se do hry.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 3:5
Nizozemka potvrdila brejk. Kvitové se podařil jeden vítězný return, ale víc uhrát nedokázala a Bertensové chybí k zisku druhého setu jeden gem.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 3:4 (BREJK!)
Petra čelila stavu 0:30 a musela sedmý gem otáčet. Podařilo se jí třemi fiftýny dostat ke gembolu, ale Bertensová úspěšně srovnala na shodu. České hráčce se navíc nepodařilo dostat k výhodě a nabídla své sokyni brejkbol, kterého Nizozemka využila. První ztráta podání ve druhé sadě.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 3:3
Za stavu 30:0 se sice Bertensová dostala pod tlak a povolila Kvitové srovnat na 30 obě, ale další dva míčky vybojovala na svou stranu a podržela si servis.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 3:2
Pořádné drama přinesl pátý gem, který se může ukázat jako klíčový pro vývoj druhé sady. Kvitová musela odvracet brejkbol a dorovnávat na shodu. Když se jí nepodařilo proměnit výhodu, při níž zahrála dvojchybu, čelila dalšímu brejkbolu, který pro změnu odvrátila skvělým servisem. Dlouhý gem nakonec zvládla česká tenistka uhrát přes třetí shodu.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 2:2
Bertensová diktovala tempo čtvrtého gemu a vypracovala si tři gemboly. Pak sice Kvitová zahrála fenomenální return proti stojné noze soupeřky, ale k více fiftýnům se nedostala.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 2:1
Další náběh na čistou hru Kvitové nevyšel a za stavu 40:0 zahrála nevynucenou chybu. Víc ale ve třetí hře nepřipustila a podržela si servis.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 1:1
Bertensová sice ztratila úvodní fiftýn druhého gemu, ale od té chvíle na svém servisu vládla a čtyřmi mířky v řadě si svůj servis uhájila.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6), 1:0
Petra vstoupila do druhého setu na servisu a zapsala si první čistou hru v utkání.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 7:6(6) KONEC SETU
Česká tenistka za stavu 1:1 v tiebreaku trefila svou třetí, ale zároveň nejhorší možnou, dvojchybu. Rychle ale zaváhání napravila nechytatelným křižným bekhendem a srovnala na 2:2. Ani Kvitová ale nedokázala využít rychlé vedení 4:2 a o výhodu získaného mini-brejku přišla.

Za stavu 4:4 se Kvitová dostala k dalšímu mini-brejku a následně zvládla těžkou výměnu od základních čar, při které se Bertensová dopustila autu. Při vlastním podání měla výhodu setbolu, který ale využít nedokázala a vyhodila se do autu. Stále však měla ještě jeden setbol na returnu, ale ten pokazila a nechala Bertensovou srovnat na 6:6. Při dlouhé výměně po změně stran se Kvitové podařilo zahrát vítězný nabíhaný úder a získat třetí setbol, který už při svém podání využila.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 6:6
O osudu prvního setu bude muset rozhodnout tiebreak. Kvitová si hladce dokráčela pro zisk svého podání a Bertensové povolila jen jeden fiftýn. Před zkrácenou hrou je vše otevřené, obě hráčky se v posledních gemech velmi dobře rozservírovaly.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 5:6
Rovněž Bertensová ztratila při svém podání dva fiftýny, ale k hrozbě brejkbolu českou hráčku nepustila.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 5:5
Česká tenistka měla náběh na čistou hru, ale nakonec byl desátý gem o poznání dramatičtější. Servisem ven z dvorce a razantním forhendem podél čáry ale Kvitová nedovolila soupeřce srovnat na shodu.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 4:5
Bertensová zvládla těžký gem, ve kterém prohrávala 15:30 a výrazně si pomohla podáním. Podržela si servis a bude to Kvitová, kdo bude muset podávat na udržení se v prvním setu.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 4:4
Osmý gem znovu dospěl až ke shodám. Kvitová sice běhala podél sítě a hrála jeden skvělý úder za druhým, Bertensová však doslova senzačně všechno doběhla a vypracovala si brejkbol. Využít ho nedokázala a začala se s Češkou tahat o každou výměnu. Gem trvající přes osm minut nakonec dokázala strhnout na svou stranu podávající Kvitová.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 3:4 (BREJK!)
Kvitová se na začátku sedmé hry zdravě naštvala a předvedla excelentní křižný prohoz. V průběhu gemu však obě hráčky předvedly zbytečné chyby, které měly být vítěznými údery a nakonec se souboj dostal až ke shodě. Při ní dostala Češka doslova dárek v podobě brejkbolu po pokaženém úderu Nizozemky. Klíčová dlouhá výměna skončila další chybou ze strany Bertensová a Kvitová si vzala ztracené podání zpátky.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 2:4 (BREJK!)
Česká tenistka se dostala do obřích problémů a po vlastních chybách i dobrých úderech soupeřky čelila hned třem brejkbolům. V křižné výměně od základních čar se posléze vyhodila z kurtu a čistou hrou ztrácí servis!

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 2:3
Kvitová zpřesnila hru na returnu a v souboji dvou ranařek se dočkala chyb Bertensové. Ta české tenistce opět nabídla dva brejkboly, ale znovu se s vypětím všech sil ubránila a srovnala na shodu. Kvitová po ztracené šanci zahrála dva míčky mimo dvorec.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 2:2
První fiftýn čtvrté hry sice šel na konto Bertensové, ale Kvitová se následně rozehrála a za pomoci kraťasu, dvou dobrých servisů a těžkého nabíhaného křižného voleje si podržela servis.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 1:2
Nizozemka zapisuje první snažší gem. Rychlé získala tři fiftýny a ač si následně dovolila poslat míček mimo dvorec, větší komplikace nepřipustila.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 1:1
Také Petra Kvitová se při svém podání dostala do problémů a prohrávala 15:40. Podobně jako soupeřka však zdárně obě hrozby odvrátila a pustila se do dobývání svého gemu, který nakonec urvala po třech shodách.

Petra Kvitová – Kiki Bertensová 0:1
Úvodní servis připadl na stranu Bertensové a Nizozemka se hned v prvním gemu dostala do velkých problémů. Oba brejkboly české tenistky sice zvládla odvrátit a srovnat na shodu, ale následně se tahala přes čtyři shody, než se jí podařilo uhájit podání.