Davis Cup je pro mě nejvíc, říká o reprezentaci Jiří Veselý

- Daniel Kubelka

Jiří Veselý sice podlehl v nedělní dvouhře Jo-Wilfriedu Tsongovi ve čtyřech setech a nedokázal tak zastavit postup Francouzů do semifinále Davisova poháru, za svůj výkon proti světové desítce se však rozhodně stydět nemusí. Čerstvě třiadvacetiletý Čech tak konečně prolomil sérii nevýrazných výkonů v mužské týmové soutěži.

Jak byste zhodnotil utkání?

Utkání to bylo velice kvalitní a rozhodovaly maličkosti. Já jsem bohužel v tiebreaku nezaservíroval tak, jak bych si přál, dal jsem tam dvě dvojchyby, které rozhodly. Rozhodly dva, tři míčky, které získal soupeř. Byl v daný moment lépe připravený a zasloužil si vyhrát.

Byl tiebreak klíčovou záležitostí?

To se dá takhle těžko říct. Klíčových momentů je vždycky více, obzvlášť když se hraje na tři vítězné sety. Tiebreak byl pro mě klíčový v tom, že kdybych se ujal vedení 2:0, bylo by to pro mě daleko lepší. Takhle toho dokázal využít, bylo to 1:1, byl od té doby na koni. Více si začal dovolovat, byl agresivnější. Z forhendu do toho začal střílet, ale na jeho servisu s tím těžko něco dělalo. V závěru jsem měl ještě nějaké šance, které bohužel nedopadly.

Dlouho se Vám dařilo držet servis, pak ale přišly dvojchyby...

Se servisem nejsem příliš spokojený, protože podání je většinou mojí velkou zbraní. Na servisu stojí celá moje hra. Ze všech mých úderů si při něm nejvíce věřím. Bohužel o tomto víkendu to o něm říct nemůžu. V prvním zápase bylo dvojchyb ještě daleko více, procento úspěšnosti bylo opravdu mizerné. Dnes to bylo určitě lepší, umím ale podávat daleko lépe, daleko přesněji. To je věc, kterou bych na sobě zkritizoval. Myslím si ale, že ten dnešní zápas byl kvalitní a do budoucna je na čem stavět.

Jak Vám pomůže tento zápas do příštích daviscupových utkání?

Já bych byl strašně rád, kdybych dokázal své emoce na takové úrovni, jako jsem měl dnes, kdy jsem ze sebe dostal všechno. Dokázal jsem se uvolnil a předvést výkon, za který se nemusím stydět. Výsledek bych si přál jiný, ale takový je sport. Francouzi byli lepší a zaslouženě vyhráli.

Myslíte, že příští zápas už můžete být uvolněnější?

Věřím, že ano. Každé utkání je jiné. Obzvlášť při Davis Cupu je někdy hlava svázaná více, jindy méně. Někdy to ze sebe člověk dokáže shodit rychleji, jindy ne. Vím, jak se na ta utkání připravit, což si myslím, že je krok dopředu. Věřím, že to bude jen lepší, že se mi v budoucnu ještě více podaří využít získaných zkušeností.

Věříte, že pro Vás bude Davis Cup atraktivní i nadále?

Určitě ano. Ale s tím, jak je letos program nastaven, tak je atraktivní pouze tím, že je to Davis Cup. Do turnajového plánu se ale vůbec nehodí. Věřím, že ATP a ITF se do budoucna domluví na rozumném řešení.

Je to pro hráče určitým způsobem demoliční? Pokud jste v týmu jednička, odehraje dva těžké zápasy a případně ještě i čtyřhru...

Myslím, že tak to bylo vždycky, je to součást Davis Cupu. Má neskutečnou prestiž, je to takové mistrovství světa družstev. Kdyby mi někdo dal na výběr, jestli vyhrát salátovou mísu nebo turnaj, tak je volba jasná. Problém je spíše v tom, že další týden je člověk totálně zničený fyzicky i psychicky. Dle mého názoru je třeba, aby se Davis Cup hrál v termínu, který by byl vhodnější.

Do budoucna asi budete dostávat čím dál více příležitostí, byl tento víkend ideální možností, jak si to vyzkoušet?

 Myslím, že ano. Vše má vždycky svůj čas. Radek Štěpánek s Tomášem Berdychem toho odehráli strašně moc v Davis Cupu, dvakrát ho vyhráli. Ta motivace hrát dál pro ně už může být trochu menší. Bude to teď postupně na nás mladých, abychom zůstali ve světové skupině, abychom se pokusili navázat na dřívější úspěchy. Uvidíme, jak to do budoucna bude. Já jsem připravený Davis Cup vždy odehrát, hraju ho velice rád.

Zažil jste největší únavu, jak fyzickou, tak i psychickou, za dobu Vašeho působení v týmu?

 Unavený jsem, nepříjemné je to v tom, že ještě dnes jedu na turnaj do Umagu a zítra už bych měl startovat na antuce. Byla pětistovka v Hamburgu, kterou jsem nehrál, teď bude turnaj v Umagu, za dva týdny olympiáda. Tento měsíc je věnovaný reprezentaci, čehož samozřejmě nelituji. Je to ale opravdu náročný program v těchto týdnech.