České drama ovládla Kvitová, v Madridu si potřetí zahraje finále

- Petr Sumbal

Petra Kvitová ovládla české semifinále proti Karolíně Plíškové. Světová desítka porazila svou reprezentační parťačku 7:6(4), 6:3 a v Madridu už potřetí v kariéře postoupila do finále. Plíšková měla v prvním setu navrch, ale nedokázala si udržet výhodu brejku. Druhá sada už byla v režii Kvitové.

Je to Petra Kvitová, kdo prodloužil svou úchvatnou sérii na deset vyhraných zápasů v řadě a zahraje si v Madridu už o svůj třetí titul. Kvitová tak znovu potvrdila, že se jí proti českým soupeřkám daří a nad Karolínou Plíškovou vyhrála i třetí vzájemný souboj. Ve finále se česká dvojka utká s Nizozemkou Kiki Bertensovou, se kterou ve Wimbledonu před pěti lety ztratila jediný gem.

Začátek zápasu nicméně spíš nahrával Plíškové. Ta chytla lépe úvod, dostala Kvitovou pod tlak a už v prvním gemu jí sebrala servis. Náskok jednoho brejku si Plíšková udržovala až do stavu 4:3. Poté o přestávce mezi gemy přišel Kvitové poradit její trenér Jiří Vaněk a podařilo se mu svou svěřenkyni probudit.

Kvitová začala hrát ještě agresivněji, přitom ale s přijatelnou mírou rizika a nedělala už tolik nevynucených chyb, jako na začátku. Odměnou jí hned nato byl první brejk. Poté se ještě jednou Plíšková dostala o brejk dopředu, ovšem Kvitová na returnu hned kontrovala a bylo znovu srovnáno.

Rozhodnout tak musel až tiebreak, na ten došlo v utkání českých konkurentek už potřetí v řadě. První minibrejk sice získala o dva roky mladší Plíšková, ale znovu jí to nebylo nic platné, protože závěr patřil Kvitové, která proměnila hned první setbol a ujala se vedení 1:0 na sety.

Druhá sada už byla rychlejší a opakoval se v ní stále podobný vzorec. Ale až poté, co Kvitová hned v prvním gemu prolomila soupeřčino podání. Následně si Plíšková vždy bez větších obtíží své podání udržela a při podání Kvitové pak vedla, jenže když šlo do tuhého, vytáhla Kvitová ze svého arzenálu ty nejlepší údery a problémy odvrátila. Plíšková tak ve čtvrté hře nevyužila ani tři brejkboly v řadě.

Na závěr utkání ještě znovu přišel Vaněk dodat Kvitové sebevědomí a znovu to byla trefa do černého. „Máš větší srce,“ vyprovodil kouč Kvitovou zpět do boje. Ta si nejprve podržela podání a navýšila na 5:3 a následně Plíškovou už definitivně dorazila.. Když bekhend Plíškové dopadl do autu, rozehrál se na tváři Petry Kvitové finálový úsměv.

Následovalo podání rukou u sítě a rozchod. Zatímco Plíšková už si bude balit kufry, pro Kvitovou ještě práce hotová není. Teď na Bertensovou!

SLEDOVALI JSME ONLINE:

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 6:7, 3:5 KONEC ZÁPASU!
Petra Kvitová se raduje z postupu do finále, dokázala znovu sebrat Plíškové podání, když za stavu 40:30 využila hned svůj první mečbol. Kvitová si ve španělské metropoli zahraje už o svůj třetí titul.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 6:7, 3:5
Už počtvrté ve druhém setu Plíšková dostala Kvitovou pod tlak, tentokrát vedla 30:15. Jenže pak vytáhla Kvitová tři vynikající podání, z toho dvě esa, a hru obrátila ve svůj prospěch. Kvitová je gem od finále.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 6:7, 3:4
Plíšková vedla při svém servisu už 40:0, ale tak snadné to nakonec neměla, protože další dva fiftýny patřily Kvitové. Nakonec ale Plíšková udržela nervy a gem získala pro sebe.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 6:7, 2:4
Potřetí v řadě Plíšková na servisu Kvitové vyhrála první fiftýn. Znovu jí to ale nebylo nic platné. Kvitová se předvedla, když za stavu 30:30 odhadla, kam bude Plíšková smečovat a vrátila míček vítězným úderem.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 6:7, 2:3
Tenisová úroveň zápasu se zvedá, obě hráčky v tomto gemu předvedly skvělé údery. Plíšková kraťas těsně za síť z velmi těžké pozice, Kvitová víězný return. Gem nakonec Plíšková ukončila esem.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 6:7, 1:3
Kvitová byla v ještě větších nesnázích než v předchodzím servírovacím gemu. Plíšková si vypracovala si tři brejkboly. Všechny ale dokázala Kvitová odvrátit, Plíšková u toho druhého neuspěla ani s reklamací u umpairové rozhodčí. Kvitová nekonec své podání udržela.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 6:7, 1:2
Plíšková odpovídá a konečně se zapisuje ve druhém setu na scoreboard. Světová šestka vyhrála pohodlě ku patnácti, ale dál jeden brejk ve druhé sadě ztrácí.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 6:7, 0:2
Plšková vedla už 30:0, ale Kvitová se z této těžké situace dokázala vymanit a otočila stav gemu a vyhrála ho čtyřmi získanými fiftýny v řadě. Kvitová dál vede o set a brejk.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 6:7, 0:1 (ztracené podání!)
Kvitová nastoupila do druhého setu s velkým sebevědomím. Viditelně zaskočenou Plíškovou zatlačila do kouta dvěma brejkboly a hned ten prnví dokázala využít.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 6:7 KONEC SETU
Začátek tiebreaku patřil Plíškové, která jako prnví získala minibrejk, strany se však měnily za stavu 4:2 pro Kvitovou. Plíšková sice ztrátu dohnala, ale první setbol měla přeci jen Kvitová. A dokázala ho využít a ujímá se vedení 1:0 na sety!

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 6:6
Plíšková si tentokrát po dvou ztrátách své podání udržela a první set bude muset rozsoudit tiebreak. Je to už třetí set po sobě mezi těmito hráčkami, ktyrý dospěl až do tiebreaku.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 5:6
První snadná hra pro Kvitovou v zápase. Čistou hrou sice světová desítka gem nezískala, i tak si ale dodala sebevědomí a vůbec poprvé v celém utkání vede.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 5:5 (ztracené podání!)
Brejkovaná pokračuje! Tentokrát je to Kvitová, které bere Plíškové podání podruhé po sobě a opět je vyrovnáno. Plíšková nedokázala dopodávat první set.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 5:4 (ztracené podání!)
I tento gem musel jít přes shodu, utkání je zatím velmi vyrovnané. Kvitová nabídla Plíškové dvojchybou výhodu a brejkbol, ta jej ale neproměnila. Další šanci už však Plíšková nenechala ležet ladem a znovu je o brejk vepředu.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 4:4 (ztracené podání!)
Před tímto gemem si Kvitová vyžádala poradu kouče Jiího Vaňka. A jeho rady, zdá se, padly na úrodnou půdu. Hra šla do shody, poté Plíšková nabídla dvojchybou brejkbol, který Kvitová využila a maže rozdíl brejku.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 4:3
Kvitová znovu snižuje na ztrátu jednoho gemu. Jednou se jí povedlo Plíškovou dobře přitáhnout na síť a pak výměnu zakončit. Gem ukončila Plíšková bekhendem po čáře do autu.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 4:2
Také Plíšková se ve své třetí hře na podání dopustila své první dvojchyby. K brejkbolu však tentokrát Kvitovou nepustila a přes shodu si své podání i na třetí pokus dokázala udržet. Poslední dva fiftýny získala esem a pak přímým bodem z druhého podání.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 3:2
Kvitová zatím vyrábí více nevynucených chyb než Plíšková. V tomto gemu Petra zahrála své první eso i dvojchybu, jinak ale bez problému svůj servis udržela.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 3:1
Poprvé se k brejkbolu dostala také Petra Kvitová, ten však zahodila returnem na druhé podání do autu. Další šanci už jí Plíšková nedala a udržela si náskok jednoho brejku.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 2:1
Kvitová byla i podruhé při svém servisu v problémech, Plíšková se znovu dostala k brejku. Ten ale dokázala Kvitová odvrátit a poté třemi fiftýny v řadě získala svůj první gem v tomto zápase.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 2:0
Plíšková si několikrát v gemu pomohla přímým bodem z podání. Vypracovala si vedení 40:0, poté sice dva fiftýny ztratila, ale následně znovu nedokázala Kvitová dostat její servis do kurtu.

KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ – PETRA KVITOVÁ 1:0 (ztracené podání!)
Karolína Plíšková na úvod zápasu přistihla Petru Kvitovou v nedbalkách a hend na úvod utkání má v zádech výhodu brejku, poté, co proměnila první brejkbol a vyhrála úvodní gem ku 15.