Třesk českých hvězd v Madridu: Rozjeté Kvitová s Plíškovou si zahrají o finále

- Petr Sumbal

Obě jsou v posledních týdnech jako urvané ze řetězu. Petra Kvitová? 9 výher v řadě a titul z Prahy. Karolína Plíšková? 9 výher v řadě a titul ze Stuttgartu. Jedna z těchto sérií po dnešku ale skončí, do finále v Madridu se podívá jen jedna ze dvou nejlepších českých tenistek posledních let. Jen jedna z fedcupových spoluhráček, ale rozhodně ne kamarádek.

Můžete si být jisti, že ať už klání českých tenisových hvězd dopadne jakkoliv, do náručí si po něm určitě hráčky neskočí. Ač jsou Kvitová s Plíškovou spoluhráčky z Fed Cupu, jak nedávno prozradila Plíšková v rozhovoru pro server iDnes, kamarádství se moc v tenise a ani ve Fed Cupu nenosí: „Nepanuje mezi námi přátelství. Rivalita jde ve Fed Cupu na chvilku stranou, i když si každá skoro pořád jedeme na sebe.“

A pak je tu ještě jedna záležitost, která je sice už stará více než rok, ale v obou tenistkách stále ještě je a zápasu ještě více přidává na pikantnosti. Psal se konec roku 2016, když Plíšková překvapivě oznámila, že ukončuje spolupráci se svým dosavadním trenérem Jiřím Vaňkem. Po dvou a půl letech. Snad ještě větším šokem pak bylo, když poté téměř okamžitě po Vaňkovi sáhla Kvitová. Plíšková tak nyní stojí nejen proti své fedcupové spoluhráčce, ale také bývalému trenérovi.

Hledat mezi rozjetými Češkami favoritku, je to dost ošidné, vyhrát by mohla kterákoliv z nich. Kvitová je proslulá tím, jak se jí proti Češkám daří, z předchozích 27 zápasů proti krajankách jich vyhrála 26. Dvě poslední na květnovém vítězném turnaji v Praze a dvakrát už porazila taky Karolínu Plíškovou. „Bude to těžké, ale ještě nikdy jsme proti sobě nehrály na antuce,“ připomněla v rozhovoru na serveru Tennis World USA Plíšková.

Oba dva vzájemné duely mezi Plíškovou a Kvitovou se odehrály na tvrdém povrchu, ten poslední už před třemi lety v Sydney a bylo to pořádné drama. Zkušenější Kvitová nad tehdy teprve nastupující Plíškovou zvítězila po dvou těsných tiebreacích.

„Ona má vynikající rok, může být sebevědomá. I tento turnaj už dokázala v minulosti vyhrát (2011, 2015). Já ale nemám co ztratit. Myslím, že jsem jiná hráčka, než když jsme spolu hrály naposledy.“ To bezpochyby Plíšková je, proměnou však prošly v relativně nedávné době obě tenistiky.

Plíšková s Kvitovou byly vždy spíše hráčkami pro rychlé tvrdé povrchy nebo trávu. Ostatně, obě dosáhly svých nejlepších úspěchů právě na těchto herních podkladech. O dva roky starší Kvitová triumfovala dvakrát ve Wimbledonu, Plíšková má ve svém rejstříku úspěchů finále US Open a vítězství v prestižním turnaji v Cincinnati.

Letos se ale dvě nejlepší české tenistky posledních let dokázaly fantasticky připravit i na antuku. Obě hráčky jsou ve velkém chváleny za lepší pohyb po kurtu, což jde hlavně za jejich kondičními trenéry. Zatímco Plíškové se věnuje od této sezóny bývalý kondiční trenér Radka Štěpánka Marek Všetíček, Kvitovou připravuje David Vydra. Právě pohyb a umění doklouzávat údery jsou přitom na antuce klíčové.

Kvitová, v posledních týdnech viditelně štíhlejší, než u ní bylo zvykem, je rázem na kurtu pohyblivější, zároveň však neubrala na síle úderů a agresivních prvcích, tak důležitých pro její hru. Pohyb na kurtu si po čtvrtfinálovém vítězství nad světovou jedničkou Simonou Halepovou chválila také Karolína Plíšková.

„Myslím, že to byl jeden z mých nejlepších výkonů letos a určitě nejlepší výkon na antuce v životě,“ přiznala po svém druhém vítězství nad světovou jedničkou v kariéře Plíšková. A styl, jakým Halepovou přejela, ohromil, Češka totiž přehrála Rumunku jejími zbraněmi. Skvělou obranou a skoro žádnými chybami. Aby Halepová nasekala 26 nevynucených chyb? Něco nevídaného.

Plíšková s Kvitovou jsou na vzájemný souboj skvěle připraveny. Obě mají v zádech sérii devíti vyhraných zápasů v řadě, nedávný vyhraný titul na antuce a hrají svůj nejlepší tenis za hodně dlouhou dobu. Show může začít.