Tenis mě připravil o dětství, uvedl supertalent ženského tenisu

- Jan Vojkůvka

Větší talent v ženském tenise už dlouho nebyl. Úspěch a sláva si však vybírají svou daň už v letech, kdy by člověk měl být šťastný a bezstarostný. Patnáctiletá Ukrajinka Marta Kosťuková během velkého turnaje v Madridu právě o ztrátě dětství promluvila.

Touha stát se profesionální sportovkyní, která bude ve svém odvětví patřit ke špičce, s sebou přináší mnohá úskalí. A to už od raného věku. „Ztratíte období, kdy nemáte žádné problémy a jste šťastní,“ narazila Kosťuková na dětství. V něm ona dřela na trénincích, zatímco její vrstevníci si mohli hrát.

Už jako čtrnáctiletá loni vyhrála juniorský titul na Australian Open a vyprávěla o tom, jak ji přišlo „divné“, když její vrstevnice začaly pomalu chodit na diskotéky a ona v pátek večer dřela pot na antuce.

Při zpětném pohledu by ale neměnila. „Už v tom věku máte spoustu povinností a zodpovědnosti, což je obrovský tlak. Je to těžké, ale nějak jsem se s tím srovnala,“ podotkla teprve patnáctiletá hráčka, která narozdíl od mnohých stejně starých dívek ví, kolik úsilí stojí snaha být úspěšná.

To se Kosťukové daří. Zahrála si na některých velkých turnajích a letos už startovala na seniorském Australian Open, kde vyhrála kvalifikaci a pak prošla až do třetího kola. Tam ji vyřadila její slavnější krajanka Elina Svitolinová. A patnáctiletá tenistka pak s trochou dětské upřímnosti přiznala: „Kolik lidí by zaplatilo za to, aby mohli s Elinou trénovat. A já dostala pár lekcí zadarmo, tak co, nesmutním.“

Kosťuková už si stačila vydělat dokonce 143 tisíc dolarů na prize money a zažila, jaké to je, když jí tleskají zaplněné tribuny. Zároveň si ale uvědomuje obtížnosti svého snu. A mezi nejtěžší aspekty života pro dítě, i když sportovkyni, patří cestování.

„Minulý rok jsem byla hodně dlouho z domova. Odjela jsem v září a vrátila se uprostřed prosince. Bylo to těžké hlavně po psychické stránce,“ podotkla Kosťuková, která se s kamarády vidí párkát do roka. Zatímco oni se baví. „Naposledy jsem pak byla doma jen pět dní na začátku února po Austrálii. To je taky dlouhá doba,“ uvedla 133. hráčka světa.

Teď by tenistka, která se v madridské hlavní soutěži představila jako nejmladší hráčka v historii, ráda zakončila školu a opět se naplno vrhla do tenisových bojů o úspěch na grandslamu v Paříži. Hektický život mladé Ukrajinky jen tak neskončí. A dětství už se nikdy nevrátí. Kosťuková ale věří, že oběti se nakonec vrchovatě vyplatí.