Oblíbený Birmingham letos přivítá největší české hvězdy

- Jan Vojkůvka

Tenistky čeká sice ještě více než měsíc na antuce a před nimi je i grandslamový turnaj v Paříži, ale již nyní si pečlivě skládají kalendář pro travnatou část sezony. Krátké období, během něhož se hraje na zeleném pažitu, patří mezi Češkami k velmi oblíbeným a turnajem jim zaslíbeným se stal Birmingham, kam i letos vyrazí v hojném počtu.

Těžko říct, v čem tkví kouzlo britského turnaje, avšak od roku 2014 se ani jednou nestalo, aby některá z českých tenistek nedokráčela alespoň do finále. Na finálovou účast Barbory Strýcové z roku 2014 navázala v sezoně 2015 Karolína Plíšková a o rok později se do finále znovu prokousala Strýcová.

Oběma hráčkám se však nepodařilo dotáhnout poslední krůček, jenž se povedl až v minulém roce Petře Kvitové. Krátce po svém návratu na kurty birminghamský turnaj ovládla a dokázala, že ani těžké zranění a operace ji nezastaví.

Až do roku 2014 přitom jedinou českou finalistkou v historii turnaje byla Helena Suková, jež se do souboje o titul probojovala v roce 1990. Poslední čtyři sezony ale byla příprava před Wimbledonem pro české tenistky natolik úspěšná, že nemají důvod měnit destinaci a vyrazí do Birminghamu i letos.

Mezi přihlášenými figuruje právě obhájkyně titulu Petra Kvitová, finalistka z roku 2015 Karolína Plíšková a dvojnásobná finalistka z let 2014 a 2016 Barbora Strýcová.

Společnost jim budou dělat například Slovenky Magdalena Rybáriková s Dominikou Cibulkovou, bývalá světová jednička Garbine Muguruzaová, Američanky CoCo Vandewegheová s Madison Keysovou, nebo v životní formě hrající Julia Görgesová.

Plíšková s Kvitovou by pak na turnaji měly plnit role druhé a třetí nasazené. Podaří se českým hráčkám opět v Birminghamu, kde se bude hrát v polovině června, uspět?