Upřímná zpověď Plíškové: Kamarádství v tenise nevedu

- Jan Vojkůvka

Přátelství a dobré vztahy jsou jedním z hlavních prvků našeho života. Nakolik obtížné mohou být ale vztahy na profesionální úrovni, zejména pak v natolik individuálním sportu jakým je tenis? „V něm se na kamarádky nehraje,“ uvedla Karolína Plíšková v upřímné zpovědi pro iDnes.cz.

Její slova mohou mnohé popudit, ale jako by přesně kopírovala vyjádření bývalé světové jedničky Garbine Muguruzaové, jež už před rokem kritizovala přetvářku na ženském okruhu. Přátelství je u těchto tenistek natolik ceněné, že přítelem či kamarádem nehodlají nazývat kohokoliv, s kým se baví.

V rozhovoru pro iDnes.cz se česká jednička Karolína Plíšková pustila na tenký led, na němž se rozhodla vyjádřit své pocity a své vidění problematiky, kterou jsou vztahy mezi konkurentkami. „Je to byznys, i to, co se mi stalo před rokem a půl,“ připomněla odchod svého trenéra Jiřího Vaňka k Petře Kvitové.

„V tenise se na kamarádky nehraje,“ podotkla světová šestka, která se s odchodem trenéra dokázala nakonec srovnat a uvědomila si, že profesionální sport je prací jako jakákoliv jiná a rivalita je všudypřítomná. To se podle Plíškové přenáší i do Fed Cupu, kde přitom české hráčky působí jako jeden tým.

„Ve Fed Cupu je jeden cíl pro všechny. Nepanuje mezi námi přátelství,“ uvedla Plíšková. „Lidí okolo nás je hodně, takže se to ztratí a rivalita jde na chvilku stranou, i když si každá skoro pořád jedeme na sebe. Přes týden nějak držíme při sobě, ale po posledním nedělním mači jdeme každá na svůj pokoj a pokračujeme beze slova dál.“

A tak zatímco některé hráčky budují pevná přátelství, Plíšková spíše proplouvá tvrdým světem profesionálního sportu a drží při sobě své blízké, které si dokázala pustit do svého života. „Pár lidí z týmu mám ráda a obvykle s sebou beru aspoň jednoho člověka, který mi pomůže týden vydržet.“

Vztahy hodně narušily i již zmíněné změny v trenérských týmech. Kromě odchodu trenéra Plíškové ke Kvitové se ve stejné situaci objevila i Barbora Strýcová, jejíž kouč naopak přešel do týmu Plíškové. „Vztahy se uklidnily, ačkoliv s Bárou to bylo na nože,“ vzpomínala Plíšková. „Vyříkaly jsme si to, byť kamarádky už nejsme. S Petrou se tak nějak respektujeme,“ dodala česká jednička.

Kompletní rozhovor s Karolínou Plíškovou si můžete přečíst na webových stránkách iDnes.cz.