ITF rozhodla! Rafael Nadal smí startovat na olympiádě

- Jan Vojkůvka

Zatímco tenisový svět přijímá poslední dobou především omluvenky z olympijského turnaje z nejrůznějších důvodů, pro Rafaela Nadala přišla naopak výborná zpráva. ITF rozhodla, že i přes nesplněná nominační kritéria, se bude moci turnaje pod pěti kruhy zúčastnit.

Je to případ podobný tomu, který prožila nedávno Caroline Wozniacká. I ta, přes nesplnění nominačních kritérií kvůli zranění, byla nakonec uznána ke startu na olympijských hrách. Oproti Wozniacké si musel Nadal několik týdnů na rozhodnutí ITF počkat, ale dle očekávání, po výsledku prvního slyšení s dánskou tenistkou, bylo prakticky jisté, že i Nadal uspěje.

A stalo se tak! Světová čtyřka momentálně absentuje na tenisovém okruhu kvůli zranění a od odstoupení z French Open nehrál. Vynechal, mj., i Wimbledon a nejistý je jeho start na turnaji ATP World Tour 1000 v Torontu, který se uskuteční na konci července a bude předcházet olympijským hrám.

Ke splnění nominačních kritérií bylo potřeba odehrát tři zápasy v Davis Cupu a Fed Cupu. Nadal odehrál mezi lety 2012 a 2016 včetně letošní sezony jen dva zápasy. V roce 2013 pomohl Španělům ve výhře nad Ukrajinou v baráži Světové skupiny a v roce 2015 se podílel na vítězství nad Dánskem.

V původním Nadalově plánu bylo, že španělský tenista nastoupí tento víkend proti Rumunsku, jenže zranění zápěstí, kvůli němuž vynechal celou travnatou část sezony, ho nepustilo na kurty ani v Davis Cupu, což se vědělo s předstihem a Nadal se tak odvolal k ITF s žádostí na udělení výjimky při nesplnění podmínek k účasti v Riu. A jak již bylo zmíněno, uspěl.

Zlatý medailista z Pekingu si tak bude moci užít své druhé olympijské hry v kariéře, ač sám přiznává, že mezi favority kvůli dlouhé pauze patřit nebude.