Otazníky nad Murrayho návratem. Stihne svůj oblíbený Wimbledon?

- Petr Sumbal

Naposledy hrál Andy Murray soutěžní zápas minulý rok ve Wimbledonu, kde prohrál pětisetové čtvrtfinále se Samem Querreym. Poté ohlásil zdravotní pauzu kvůli problémům s levou kyčlí. Svůj návrat následně stále posouval a na kurty se už v roce 2017 nevrátil. Nejnověji Murray plánoval svůj návrat na travnatou sezónu, i tento cíl však může být ohrožen.

Kdy uvidíme Andyho Murrayho opět na kurtech, nad tím se vznáší nejeden otazník. Britský tenista by rád nevynechal svůj oblíbený Wimbledon, jenže jestli účast na svém nejoblíbenějším grandslamu stihne, je nejisté.

Murray svůj návrat musel odložit už několikrát. Nevyšel mu comeback na začátku letošní sezóny, místo toho musel na operaci a odpískal i letošní French Open. Zahrál si jen tenisové exhibice v Glasgow a Abu Zabí. Nyní je jeho cílem Wimbledon, před kterým by se rád rozehrál na některém z menších turnajů.

Murray figuruje mezi přihlášenými na turnaj v Queen's Clubu, který startuje 18. června, ještě předtím by měl startovat na travnatém turnaji v nizozemském Rosmalenu 11. června. Podle britského serveru BBC se dokonce proslýchá, že by měl třicetiletý Brit hrát ještě dřív, a to na halovém challengeru v Loughborough už 21. května.

Skotský tenista se v těchto dnech má připravovat v All England Clubu ve Wimbledonu, avšak už dlouho o něm nešly žádné zprávy, a proto se o jeho tréninkovém pokroku a zdravotním stavu mnoho neví.

Hráčovy sociální sítě nabídly fotku Murrayho v tréninku naposledy koncem března, od té doby na nich  byla jen zmínka o tréninku s juniorským skotským tenistou Aidanem McHughem. Jinak však Murray na svých sociálních sítích své fanoušky na návrat nijak neláká. Jeho zdravotní stav je zahalen tajemstvím.

V dubnu během turnaje v Monte Carlu měl Rafael Nadal se svým dlouholetým rivalem mluvit po telefonu. „Byl jsem ve stejné situaci,“ vykládal Nadal reportérům. „Vím, jak je pro vás těžké, když tvrdě dřete každý den a nevidíte pokrok. Až bude zdravý, tak se vrátí. Když nejste úplně fit, můžete sice hrát, ale je nemožné to dokázat na takové úrovni, jak by Andy chtěl.“

Nadalova slova jsou dost neurčitá, nicméně moc nenapovídají tomu, že by byl Andy Murray schopen v nejbližší době hrát tenis na vrcholné úrovni.