Verdasco dosáhl úžasného milníku. Přidal se do společnosti Federera, Nadala a spol.

- Petr Sumbal

Odehrát pět set tenisových zápasů na okruhu ATP, už to je známka tenisové kvality. Což takhle ale mít na kontě pětistovku vítězných zápasů? Toho dosáhne už jen opravdu málokdo. Klub pětistovkařů má ode dneška nového člena, stal se jím španělský veterán Fernando Verdasco.

Fernando Verdasco prožívá poslední léta své bohaté kariéry a můžeme také celkem bez okolků říci, že to nejlepší má tento čtyřiatřicetiletý Španěl za sebou. Stále však dokáže vítězit i na té nejvyšší úrovni, což dokazuje i na právě probíhajícím turnaji série Masters 1000 v Madridu.

Dnes v odpoledních hodinách Verdasco porazil v prvním kole Mutua Madrid Open 7:5, 6:4 Itala Paola Lorenziho a tím si připsal své jubilejní pětisté vítězství v kariéře na okruhu ATP. Tím se v současné chvíli může pyšnit jen osm dalších aktivních tenistů.

A jsou to samá velká jména. Velká čtyřka v podání Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovič a Andy Murray asi nikoho nepřekvapí. Své místo mezi vyvolenými má ale i česká dlouholetá jednička Tomáš Berdych a nedávno tuto metu úspěšně zdolal také třeba Richard Gasquet.

Mezi největší Verdascovy úspěchy jeho dlouhé kariéry patří tři vítězství v Davis Cupu, dále má na kontě sedm turnajových titulů ve dvouhře. V žebříčku ATP to dotáhl nejvýše na sedmé místo v roce 2009 a na grandslamech je jeho nejlepším počinem semifinále Australian Open téhož roku.

„Je těžké vybrat ten nejlepší zápas,“ přemýšlí Verdasco. „Můj první vyhraný turnaj ve Valencii byl super, pak jsou tu vítězství v roce 2009 na Australian Open nad Murrayem a Tsongou.“ Památných výher však bylo ve Verdascově kariéře ještě víc. „proti Roddickovi ve finále v San Jose, Söderlingovi v Barceloně. A nezapomenu ani na mé první vítězství tady v Madridu v roce 2004.“

Že stále nepatří do starého železa, ukázal v současné době 37. hráč světa i v letošní sezóně, když dokráčel až do finále v Rio de Janeiru. „Je mi už 34 let a musím se měřit se soupeři o hodně mladšími,“ postěžoval si Verdasco na současnou realitu. „V nohách mají naběháno o mnoho méně kilometrů, než já. Když ale budu dál tvrdě pracovat, pořád věřím, že je můžu porážet.“

Aktuálně se Verdasco soustředí na svou práci v Madridu, kde ho čeká druhé kolo proti Leonardu Mayerovi.

Dalšími, kdo v nejbližší době mohou na metu pěti set vítězství dosáhnout, jsou Rus Michail Južnyj (497 vítězství), Švýcar Stan Wawrinka (468), Španěl Feliciano López (462) a Chorvat Marin Čilič (450).

Aktivní tenisté s pěti sty a více výhrami na kontě:
1149 – Roger Federer:
889 – Rafael Nadal
789 – Novak Djokovič
724 – David Ferrer
655 – Andy Murray
626 – Tomáš Berdych
533 – Tommy Robredo
501 – Richard Gasquet
500 – Fernando Verdasco