WTA

Nezlomná Plíšková udolala Azarenkovou! V Madridu prolomila prokletí

- Radek Štohl

Karolína Plíšková si v Madridu poprvé zahraje v osmifinále. Česká hračka ve druhém kole španělského turnaje podruhé v kariéře porazila Viktorii Azarenkovou, kterou přehrála 6:2, 1:6, 7:5. Plíškovou v zápase o čtvrtfinále čeká Sloane Stephensová.

Čtyřikrát v kariéře se před letošním vystoupením v Madridu zúčastnila Karolína Plíšková hlavní soutěže zdejšího podniku, ani jednou ovšem nepřekročila brány druhého kola. Ve stejné fázi turnaje navíc Češku vyzvala Azarenková, která ji v minulosti porazila ve třech ze čtyřech vzájemných duelů.

Pondělní večerní šlágr ovšem lépe zahájila Plíšková, aktuálně šestá hračka světového žebříčku se hned v úvodním gemu ujala brejku. Jelikož si ve zbytku sady udržela všechna svá podání, včetně toho v šesté hře, kdy odvracela stav 15:40, mohla se o to více soustředit na servis soupeřky. Za stavu 4:2 podruhé v utkání Bělorusce vzala podání, aby o chvíli později slavila zisk prvního setu.

Druhá sada však české tenistce vůbec nevyšla. Při podání soupeřky ani jednou neuhrála tři a více fiftýnů, svůj servis naopak dvakrát ztratila, když vcelku rychle prohrávala 0:4. O vítězce utkání tak musel rozhodnout až třetí set.

Ten začala lépe Plíšková, po úspěšném brejku vedla 3:0 a v dlouhé hře na returnu měla dva brejkboly. Své šance ale nevyužila, a tak ji Azarenková potrestala v následující hře.

Až do stavu 5:5 si hráčky snadno udržely servisy. V jedenáctém gemu měla Plíšková namále, když odvracela stav 15:40 a celkově čtyři brejkboly. Po uhájení vlastního podání se jí naskytly dva mečboly v řadě, přičemž ten druhý využila po vítězném forhendovém returnu k lajně.

Česká hračka po výhře nad Azarenkovou dosáhla na sedmé letošní vítězství v třísetových duelech. Naposledy ve třech sadách prohrála loni v září čínském Wu-chanu, kde padla s Bartyovou.

V premiérovém osmifinále v Madridu Karolína Plíšková potká Sloane Stephensovou, se kterou ve dvou vzájemných utkání vyhrála pouhých devět gemů dohromady.

Mutua Madrid Open (ženy, ESP, 6 685 828 EUR, antuka)
2. kolo dvouhry
Viktoria Azarenková (BLR, 98.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (6.) 2:6, 6:1, 5:7