Štěpánek bez Ria? Česká hvězda řeší nečekaný problém

- Jakub Slunečko

Omluvenky na olympiádu do Ria na poslední chvíli zamotaly nominací českých tenistů. V sobotu nejprve ohlásil svoji neúčast Tomáš Berdych, čímž z olympiády vyřadil i Radka Štěpánka. Ten měl hrát v Riu čtyřhru právě s Berdychem, momentálně se intenzivně jedná o možnostech, jak nejzkušenějšího českého tenistu na hry dostat. Vše se ale musí stihnout ještě během neděle zaplněné Davis Cupem. Lucie Šafářová mezitím svou novou partnerku do debla našla – Barboru Strýcovou.

Šafářová měla situaci o dost lehčí než Štěpánek. Její deblová partnerka Karolína Plíšková sice včera svoji olympijskou účast taktéž odpískala, Šafářová by ale i tak jela do Ria soutěžit v singlu. Teď už je navíc potvrzené, že nebude chybět ani ve čtyřhře, kde ji doplní Barbora Strýcová.

Zato Radek Štěpánek musí na závěr daviscupového víkendu řešit složitější situaci. Tomáš Berdych včera oznámil, že na olympiádu nepojede, čímž vyřadil z účasti právě i Štěpánka. Sedmatřicetiletý tenista totiž nemá dostatek bodů v žebříčku na to, aby se na olympiádu dostal. „Velmi detailně a podrobně studujeme všechny možnosti a pravidla, abychom neudělali nějakou chybu,“ říká Karel Tejkal, mluvčí České sportovní, která naše hráče zastupuje.

Radek Štěpánek do té doby není olympionikem. Do čtyřhry v mixu se nedostane s nikým, protože byl přihlášen pouze do mužské čtyřhry. Velmi malá pravděpodobnost je také udělení volné karty. Česká sportovní zatím intenzivně zjišťuje pravidla a do konce víkendu musí být jasné, jestli Štěpánek na olympiádu pojede.

Konečná nominace hráčů Mezinárodní tenisové federace se uzavírá v neděli a očekává se nový seznam tenistů, protože se odhlásili také další hráči z jiných zemí. V pondělí pak musí Český olympijský výbor odeslat konečnou nominaci všech sportovců.