AceQueen opět na špici! Pořadí nesleduji, připomínají mi ho novináři, směje se Plíšková

- Filip Lefenda

Navzdory nechytatelným forhendům a smrtícím bekhendům po čarách je její největší zbraní servis. Těží z něj vítězné body na všech typech povrchů, a nejen je. Nechytatelná podání často deptají psychiku soupeřek, zatímco ji dokáží v těžkých chvílích držet nad vodou. "Je těžké je vracet," rozpovídala se na téma své největší tenisové přednosti Karolína Plíšková, jež opět vévodí pořadí hráček s nejvíce nasbíranými esy.

"Esa jsou pro mou psychiku hodně důležitá. Ušetříte díky nim spoustu energie, nemusíte tolik běhat a hrát jiné těžké údery," je si dobře vědoma. "Pro soupeřky je psychicky těžké, když vidí, že se vám na podání daří a nemají příliš možností dostat se do výměn," pokračovala vítězka nedávného turnaje ve Stuttgartu, během něhož nastřádala celkem 52 es.

Dalších sedm už jich stihla zaznamenat i v Madridu, kde v duelu úvodního kola v sobotu zametla s Ruskou Vesninovou. "Pro mou hru je to opravdu důležité, a to především v momentech, kdy se vám až tolik nedaří, nebo když čelíte brejkbolům. Vím, že si v takových okamžicích mohu servisem pomoci," libuje si hráčka, jež v posledních třech sezónách zaznamenala nejvíce nechytatelných podání na ženském okruhu. V roce 2015 jich bylo celkem 517, o rok později pak dokonce 530, zatímco loni "pouze" 452.

Ve vedení této statistiky je Plíšková po turnaji ve Stuttgartu i letos. Aktuálně má na svém kontě 178 es. "Příliš to pořadí nesleduji, ale novináři mi ho neustále připomínají, takže jsem v obraze. Je dobré to vědět," usmívala se v rozhovoru pro WTA šestadvacetiletá Češka.

Mnohem více po utkáních vyhledává oficiální statistiky kvůli úspěšnosti svého prvního podání, která je často alfou a omegou jejich výsledků. "První servis je pro mě opravdu důležitý. Vím, že když překročím hranici šedesáti procent, většinou vyhraji," prozradila Plíšková.

Radost jí dělají esa na všech površích. "I na antuce je vnímám stejně. Třeba ve Stuttgartu byla antuka rychlejší než na některých tvrdých površích. Navíc se hrálo v hale, takže podmínky byly pro mou hru naprosto perfektní," ohlédla se ještě česká jednička za tím, kterak si došla v Německu pro svůj jubilejní desátý titul na profesionálním okruhu.

A do karet jí může hrát i antuka v Madridu. "I tady to občas létá rychleji. Není to pomalá antuka, která nutí neustále běhat," věří, že i ve španělské metropoli bude hrát její podání zásadní roli. A to přesto, že se jí na podniku kategorie Premier Mandatory dlouhodobě nedaří. Tři roky po sobě na něm skončila už ve druhém kole, dále ještě nikdy nedošla.

Letos by vše ale ráda změnila. Možnost bude mít #AceQueen už v pondělí večer, kdy se v bitvě bývalých světových jedniček utká s Běloruskou Azarenkovou.