Třinec, den třetí. Vybojuje Veselý rozhodující duel?

- Daniel Kubelka

Český daviscupový tým je na pokraji vyřazení z letošního ročníku Davis Cupu. Po třech zápasech prohrává ve čtvrtfinále s Francií 1:2, vedoucí bod pro výběr kapitána Noaha vybojoval v sobotu odpoledne nejlepší světový deblový pár Herbert, Mahut. Pro udržení nadějí musí Jiří Veselý v úvodním nedělním utkání zdolat světovou desítku Jo-Wilfrieda Tsongu.

V nepříjemné situaci se po třech odehraných zápasech ocitli svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila. Za stavu 1:2 musí v neděli krátce po poledni odvracet francouzský postupový mečbol. Těžký úkol si na svých bedrech nese Jiří Veselý. Třiadvacetiletý tenista se sice v posledních týdnech může pochlubit výbornou formou, v mužské týmové soutěži se mu ale až doposud příliš nedařilo. Potvrdil to i jeho páteční duel s debutantem v bojích o salátovou mísu Lucasem Pouillem, kterému Veselý podlehl hladce ve třech setech.

„Rád hraji za Česko, ale bohužel jsem ještě nenašel cestu k tomu, abych dokázal po psychické stránce hodit vše stranou a dostal se do takové své zóny, kde řeším jen sám sebe, jen ten zápas. To se mi bohužel v Davis Cupu nedaří. Vždy soupeřím sám se sebou místo toho, abych bojoval se soupeřem,“ uvedl rodák z Příbrami po nepovedeném pátečním zápase.

Veselému se úvodní zápas nevydařil a tak se i z toho důvodu objevil prostor pro spekulace, zda náhodou kapitán Navrátil nesáhne ke změnám v nominaci pro nedělní velice důležitý duel s Tsongou. Na tiskové konferenci po sobotní pětisetové čtyřhře však možnost svého nasazení do nedělního singlu vyvrátil sám muž, o jehož účasti se spekulovalo, tedy sedmatřicetiletý Radek Štěpánek.

„Řeknu to tak, že se necítím fyzicky tak dobře, abych zvládl pět setů proti Tsongovi,“ vysvětlil sám Štěpánek. „Je to Radkovo rozhodnutí a já ho nemůžu přemlouvat,“ uznal Navrátil s tím, že Jiří Veselý může jít do utkání se světovou desítkou uvolněně.

Veselého nedělní soupeř Jo-Wilfried Tsonga ale nepůjde do duelu v nejlepším rozpoložení. Co se týče zkušeností s těžkými zápasy je na tom Francouz určitě o mnoho lépe než jeho budoucí soupeř, nicméně ani jeho nezastihl víkend v Třinci v ideální pohodě. V pátečním zápase proti Lukáš Rosolovi totiž nepotvrdil roli favorita a české dvojce podlehl po pěti setech.

Do nedělního utkání by však měl aktuálně desátý hráč světového žebříčku nastoupit s čistou hlavou a připraven vybojovat již po čtyřech zápasech pro Francii postup. „Jo je připraven. Myšlenky na nepodařený zápas s Rosolem už má pryč z hlavy,“ uvedl o pocitech své jedničky kapitán francouzského výběru Yannick Noah na sobotní tiskové konferenci.

Tsonga až do pátečního duelu s Rosolem v zápasech proti českému týmu v Davis Cupu držel stoprocentní bilanci a i v neděli bude ve vůbec premiérovém duelu s Veselým favoritem. Dokáže tuto roli potvrdit a vybojovat pro zemi galského kohouta po roce znovu postup mezi čtyři nejlepší mužstva soutěže?