Wawrinku opět přibrzdilo zranění, ale už vyhlíží Řím. Pomáhá mu bývalý kouč

- Tomáš Macák

Jeho výkony v roce 2018 zatím nebyly ideální. Ke všemu se v únoru ozvalo operované koleno a musela následovat další pauza. Původně chtěl Stan Wawrinka začít válčit na antukových kurtech už v Madridu, ovšem to mu zase pokazilo lehké poranění lýtka. Na třiatřicetiletého tenistu se tak může těšit Řím. Pro velký návrat dočasně spojil síly se svým bývalým trenérem Magnusem Normanem.

Dva a půl měsíce je už švýcarský plejer odstaven na nezápasovou kolej.

Od loňského srpna, kdy podstoupil operaci kolene, vše v rámci poctivé přípravy směřoval k nové sezóně, ve které chtěl začít na své konto přidávat další tituly, třeba i ty grandslamové.

Jenže k tomu je zatím na míle daleko. V roce 2018 odehrál jen čtyři turnaje, a to navíc na posledních dvou akcích končil už po prvním zápase. Ve druhém případě – v Marseille – se jednalo o bolestivý odchod z kurtu, za který mohlo právě koleno. Stan Wawrinka tak nechtěl nic riskovat a další dva měsíce se věnoval poctivé rekonvalescenci.

V kalendáři si pro comeback zaškrtl datum 7. května, kdy startuje klání v Madridu. Jenže Wawrinku začal trápit lýtkový sval, což rozhodlo pro to, že je ještě vhodné týden počkat. Všechny cesty vedou do Říma, a výjimkou nebude ani ta, po které se bude rodák z Lausanne vracet do zápasového tempa.

„Vzdát návrat v Madridu bylo preventivním opatřením. Vynechal jsem deset dní tréninku vinou poranění lýtka,“ řekl sám Švýcar k absenci na akci ve španělském hlavním městě, kde si v roce 2013 zahrál finále proti Rafaelu Nadalovi.

Teď tak Wawrinka absolvuje dvoutýdenní tréninkový blok, díky kterému by měl být na antukový podnik v italském městě dokonale připraven. To vše pod dočasným dohledem svého bývalého kouče ze Švédska Magnuse Normana, se kterým slavil největší úspěchy, včetně třech majorových triumfů. Loni na podzim ale jejich spolupráce po více než čtyřech letech skončila.

„Cílem je vrátit se do mé nejlepší formy. Myslím si, že v dlouhodobějším horizontu to dokážu. Nyní trénuji na 100 %, koleno je v pořádku. Jsem si jistý, že uvidím světlo na konci tunelu,“ zůstává pozitivní vítěz 16 titulů na okruhu ATP.

Nyní tenisové údery piluje 25. hráč žebříčku, což je mimochodem pro Wawrinku nejnižší postavení od roku 2012, v domácím Nyonu. Tam si v rámci tréninku zahrál například také s Gaelem Monfilsem, s nímž v mládí prošel tenisovou akademií, kterou vlastní právě zmiňovaný Norman.

Od pondělí 14. května by už ale opět měl trápit soupeře svým ostrým jednoručným bekhendem před zraky tisícovek diváků. A k tomu také stoupat žebříčkem, což ale nebude vzhledem k Roland Garros, na kterém musí obhajovat body za loňské finále, vůbec jednoduché…