Zvláštní zápas pro Kvitovou. Trenéry vystřídali Číňani, po mečbolu se neradovala

- Jakub Slunečko

Petra Kvitová je v Praze k nezastavení. Přes nepříjemnou Číňanku Čang Šuaj prošla do finále (7:6, 6:0), zápas pro ni ale byl tak trochu zvláštní. Nejdřív nenašla své trenéry na tribuně – jejich místo zasedli čínští soupeři. A po mečbolu se pak bála radovat, protože míček byl dost nejistý. V mezidobí ale česká tenistka předvedla plné Stromovce opět skvělou podívanou hlavně otočkou v tiebreaku z 1:5. „Po hodině, kdy jsem byla lepší, jsem to fakt nechtěla ztratit,“ řekla pak.

„Čekala jsem trenéry na nějaké místě, a oni tam byli Číňani!“ vyprávěla pak Kvitová po zápase. Trenéři mají na tribuně určené místo, kde sedávají ti čeští. Jejich čínští kolegové ale zasedacího pořádku moc nedbali. „Jestli si naši mysleli, že to mají rezervované… nestihli to dneska. Ale našla jsem si je na druhé straně,“ usmála se Kvitová.

Do zápasu ji to rozhodit nemohlo. Druhý set byl jasnou záležitostí a Kvitová nadělila soupeřce kanára. „Nezasloužila si ho, je to fajn holka,“ řekla s lítostí česká hráčka. Rozhodující byl ale první set, kdy Kvitová hezky „pokvitovsku“ otočila tiebreak ze stavu 1:5 na 8:6.

Jak hodně jste ten tiebreak nechtěla ztratit?
Představa, že po hodině, kdy jsem byla lepší, bych ztratila tiebreak… to by bylo psychicky hodně těžké. Začala jsem tam strašně špatně a nic moc nepředvedla. Snažila jsem se trošku uklidnit a hrát bod po bodu. Když to bylo už 3:5, začala jsem věřit. Ji to pak trochu složilo, že tiebreak prohrála.

Rozhodl pak začátek druhého setu?
Na ni to padlo, já se víc uvolnila. První gem byl klíčový, cítila jsem se už hodně v pohodě a měla jsem převahu.

Chtěla jste ji dát kanára?
Ne, to ne. Jdu spíš míček od míčků. Rozhodně jsem nepřemýšlela nad kanárem, ani si ho nezaslouží, je to hrozně fajn holka. Hrála první ser výborně, ale pak jsem měla víc navrch.

Při mečbolu ale přišla další zvláštní situace. Míček spadl na vaší polovině do autu, ale vy jste se neradovala. Proč?
Já na antuce těm otiskům moc nevěřím, můžete si je vyložit tak i tak, když se trocha antuky odpráší dopadem, může to rozhodčí vidět tak i tak. Jirka mi hned říkal, že to byl aut, ale já se radši neradovala. Nechtěla jsem se úplně předčasně radovat, pak by mě to mohlo poslat emočně trochu dolů. Je to trochu smutné, že zápas měl takový konec, určitě si dovedu představit lepší.

V sobotu vás čeká další finále. Na okruhu WTA v nich máte skvělou bilanci 22:7. Pro soupeřky jste při finále hodně nepříjemná, souhlasíte?
No nechtěla bych samozřejmě hrát proti sobě. (smích) Ale přeci jen sedmkrát jsem už prohrála, ta šance tam je… Nechtěla bych to každopádně zvýšit na osm. Vždycky je to ošemetné. Když se tam už dostanete, chcete to hrozně moc vyhrát. To bude na obou dvou stranách i v sobotu.

Cítíte se už unavená po čtyřech zápasech ve čtyřech dnech?
Už ve čtvrtek jsem cítila první pořádnější únavu. Byl to těžký zápas proti Češce Kátě Siniakové, nic příjemného, odpoledne jsem pak cítila tupost. Teď to asi bude podobné. Ale můžu se pochválit, jak jsem zvládla čtvrtfinále i semifinále.

Už v sobotu začíná také obrovský turnaj v Madridu. Jak je těžké nad ním nepřemýšlet?
Když jsem na kurtu, o Madridu vůbec nepřemýšlím. Vím, že se tam v sobotu hraje první kolo a já jdu hrát v neděli, což není nic příjemného. Tady mě čeká finále a já finále ráda mám. Nejdřív musí skončit jedna věc a pak začne ta druhá. Zápasy jsou nejlepší trénink, tak to momentálně tak beru. Navíc tady je to domácí turnaj, lidi jsou famózní. Momentálně mě nezajímá nic jiného než sobotní zápas.