Jedenáct let od jedinečné bitvy povrchů. Dočká se tenisový svět odvety?

- Jan Havlovic

Od konání bitvy povrchů mezi Rafaelem Nadalem a Rogerem Federerem uplynulo již jedenáct let. Švýcar se Španělem tehdy na Mallorce změřili síly v exhibičním utkání na unikátním kurtu – polovina byla pokryta antukou a na druhé půlce byl travnatý povrch. Tenisová veřejnost se nyní rozdělila na dva tábory. Jedna by ráda odvetu a druhá označuje bitvu povrchů za hloupost.

Palma Arena na Mallorce zažila 2. května 2007 nevšední tenisový zážitek. Domácí miláček Nadal vyzval na unikátním kurtu Švýcara Federera. Pořadatelé si dali vskutku záležet na kvalitě povrchu. Na jedné polovině totiž byla antuka a druhá nesla travnatý porost. Unikátní duel měl rozsoudit dva tenisové fenomény, kdo je skutečným králem světového tenisu.

Federer vládl travnatému povrchu, kdežto Nadal byl králem antuky. Švýcar vstupoval do duelu v době, kdy byl na trávě pět let neporažen. To španělský tenista zase držel na antuce tříletou neporazitelnost.

Dramatický duel bavil zaplněné ochozy. Vyrovnané utkání musel rozhodnout až tiebreak třetího setu, ve kterém uspěl domácí Nadal a radoval se z výhry 7:5, 4:6 a 7:6(12). Výsledek ovšem nelze brát příliš vážně, šlo spíše o pobavení tenisových fanoušků. Tento záměr se však povedl organizátorům na jedničku. Bitva povrchů měla ve světě velký ohlas.

Dočkáme se někdy na tomto unikátním kurtu s dvěma povrchy odvety? „Doufám, že by to tentokrát mohlo být ve Švýcarsku,“ napsal jeden z tenisových fanoušků. „Snad už se to opakovat nebude. Akorát by na tom zase vydělali sponzoři,“ komentuje jedenáct let starou událost další z fanoušků.

Bylo by zajímavé sledovat odvetné střetnutí těchto dvou velikánů světového tenisu. Federer i Nadal získali od bitvy povrchů celkem 24 grandslamových trofejí a zapsali se mezi tenisové legendy. V této chvíli je však nepravděpodobné, že by se v dohledné době uskutečnila další bitva povrchů. Už jen z toho důvodu, že Federer podruhé za sebou vynechal kompletní antukovou sezonu.