Jak podruhé srazit Tsongu? Jirka to nebude mít lehké, ví kapitán Jaroslav Navrátil

- Jakub Slunečko

Kapitán českého daviscupového týmu měl o víkendu spoustu podnětů k zamyšlení. Nejdříve musel měnit složení deblové dvojice, potom uvažoval o nasazení Radka Štěpánka do nedělního singlu. V něm čeká jako soupeř Jo-Wilfried Tsonga, který může za stavu 2:1 získat pro Francii rozhodující bod. „Moc optimisticky to s mým singlem nevidím,“ řekl po sobotní čtyřhře Radek Štěpánek. Do boje o pokračování čtvrtfinále tak s největší pravděpodobností půjde Jiří Veselý.

Čerstvě třiadvacetiletý Veselý načne nedělní program s tím, že musí Tsongu porazit, jinak Češi v letošním ročníku Davis Cupu končí. Do zápasu proti Tsongovi, desátému hráči světa, ale nepůjde jako favorit. „Jirka byl v pátek svázaný a chtěl přivést druhý bod do šatny,“ připomněl Jaroslav Navrátil úvodní zápas české jedničky, který Veselý prohrál ve třech setech.

„V utkání s Tsongou nebude mít co ztratit a já čekám, že bude konečně uvolněnější. Porazil dobré hráče ve Wimbledonu a určitě je schopen konkurovat i Tsongovi,“ věřil po neúspěšném deblu český kapitán. Veselého kvality už před tím uznal také sám Tsonga: „Určitě je schopný porážet i ty nejlepší tenisty. Uvědomujeme si proto, že je velice nebezpečný, budeme se tak snažit hrát proti němu náš nejlepší tenis.“

Francouz je přes to všechno jasným adeptem na vítězství. Dlouhodobě se drží v první světové desítce a oplývá mnoha důležitými zkušenostmi i z daviscupových zápasů. „Tsonga sice první zápas prohrál a nepředvedl výkon, který od něj očekávali Francouzi i jejich kapitán, ale jestli měl černý den v pátek, tak ho bude těžko mít i v neděli,“ věděl Jaroslav Navrátil.

I kvůli větším zkušenostem přemítal český kapitán o nasazení Radka Štěpánka. Ten má jako jediný z českého týmu odehráno více daviscupových zápasů než Tsonga. Sedmatřicetiletý tenista byl ale po pětisetové čtyřhře příliš vyčerpaný. „Nejsem v pozici, kdy by mi tělo v neděli umožnilo hrát na pět setů proti Tsongovi. Myslím si, že bude lepší, když budou hrát kluci,“ řekl Štěpánek.

„Je pro mě těžké Radka nutit. Jirka je mladý a potřebuje zkušenosti. I když zápas s Tsongou může prohrát, pořád bude nějakým přínosem,“ věřil Jaroslav Navrátil. „V sobotu jsme viděli fantastický debl. Zítra bude důležité první utkání, abychom se do toho dalšího vůbec ještě dostali,“ upozornil český kapitán.

Zápas mezi Jiřím Veselým a Jo-Wilfriedem Tsongou startuje v třinecké hale ve 13:00. Případné páté utkání Lukáše Rosola a Lucase Pouilleho začne hned poté.