Bývalý člen Top 20 a vítěz z Prostějova ohlásil poslední rok kariéry

- Jan Vojkůvka

Každé dobrodružství musí jednou skončit. I to Floriana Mayera. Německý tenista, který na domácím turnaji v Mnichově prohrál v prvním kole se Slovákem Martinem Kližanem, oznámil, že letošní sezona je jeho poslední v dlouhé kariéře.

Mayer neměl během svého tenisového života na růžích ustláno. Jeho chorobopis je dlouhý, stejně jako dlouhé byly absence kvůli nejrůznějším zraněním od problémů s třísly, až po věčné laborování s kolenem. Ani chatrné zdraví však nezastavilo Mayera v cestě za úspěchy.

Zdravotní trable ho doslova připravily o sezonu 2014, kdy kvůli otoku v pánevní oblasti ukončil ročník už na konci března a vrátil se až v dubnu 2015. Obdobná situace nastala také v roce 2008. Vždy se ale dokázal přes své problémy přenést a provést úspěšný comeback.

Když na konci minulého týdne definitivně oznámil, že letošní turnaj v Mnichově, kde dokráčel v roce 2011 až do finále, je jeho poslední, mohl se spokojeně ohlédnout za úspěšnou profesionální kariérou.

Čtyřiatřicetiletý Mayer dokázal vystoupat až na 18. místo světového žebříčku, získal tituly na okruhu ATP v Bukurešti 2011 a Halle 2016, vybojoval trofeje na třinácti challengerech (včetně Prostějova v roce 2012) a na slavném Wimbledonu došel dvakrát do čtvrtfinále.

Také byl členem německého týmu, který v letech 2005 a 2011 vyhrál Světový pohár v Düsseldorfu.