Tomáš Berdych do Ria nepojede, na vině je strach z viru zika

- Daniel Kubelka

Dlouhodobě nejlepší český tenista Tomáš Berdych se nezúčastní nadcházející olympiády v Riu. Na vině je strach z viru zika, který se v Brazílii v posledních měsících značně rozšířil.

S velkou lítostí musím oznámit, že se nebudu účastnit letošních letních Olympijských her v Rio de Janeiru. Bylo to pro mě těžké rozhodnutí po dlouhé a složité diskuzi s blízkými. Jedná se čistě o moje osobní důvody, přesto cítím kvůli svým podporovatelům a fanouškům potřebu uvést alespoň jeden ze závažných faktů, který mě k tomuto kroku vedl,“ uvedl Berdych v sobotním tiskovém prohlášení pro česká média.

Aktuální světová osmička, která v těchto dnech slaví výročí svatby, zvůdodnil svoji neúčast obavami o zdraví své rodiny.

 Jde o rozšířením viru zika v zemi, kde se olympiáda koná. Vzhledem k tomu, že jsem nedávno založil rodinu, je omezení zdravotních rizik vůči mým nejbližším prvořadou prioritou. Omlouvám se všem, kterým moje rozhodnutí způsobilo zklamání. Věřím, že když mé důvody hlouběji zváží, pochopí, že jsem tak učinil z odpovědnosti vůči své rodině.“

Tomáš Berdych se však reprezentačního trikotu nezříká.Přeji naší reprezentaci úspěch a doufám, že při nejbližší možné příležitosti budu mít opět čest hájit na kurtu české barvy,“ uvedl třicetiletý tenista s tím, že v budoucnu rád znovu pomůže českému týmu.

Kromě Berdycha se účasti na blížící se olympiádě již dříve zřekli Milos Raonic a naposledy také Rumunka Simona Halepová. V Riu nebudou hrát z předních tenistů ani Dominic Thiem či Nick Kyrgios, jejichž důvody jsou však jiné. Thiem se olympijských her nezúčastní kvůli honu za body do světového žebříčku, Kyrgios nebude reprezentovat kvůli sporu s australským svazem.

Co je virus zika?

Virus zika je nemoc přenášena komárem egyptským. Způsobuje horečku zika, která se kromě vysokých teplot projevuje také vyrážkou a bolestí hlavy i kloubů. Vysoké riziko představuje pro těhotné ženy, jejichž dětem může způsobit těžkou vývojovou poruchu mikrocefalii.