J&T Banka Prague Open: Martincová pokořila favoritku, postupují i Štefková se Zaryckou

- Jan Vojkůvka, Jakub Slunečko, David Schlegel

Areál pražské Sparty v sobotu oživl prvním hracím dnem kvalifikace na turnaj WTA J&T Banka Prague Open. Do prvního kola kvalifikace naskočilo hned devět domácích tenistek, do druhé části bojů o hlavní soutěž se podařilo proniknout ale pouze Tereze Martincové, Barboře Štefkové a Anastasii Zarycké.

Martincová vyřadila nasazenou dvojku kvalifikace
Skvělé vystoupení má za sebou v pražské kvalifikaci Tereza Martincová (160.). V úvodním kole si dokázala poradit s Japonkou Miju Katovou (139.), jíž porazila za 85 minut po setech 6:4, 6:2. Martincovou výborně držel servis v klíčových okamžicích a za celý zápas odvrátila hned devět brejkbolů, přičemž o podání přišla jednou. Katová naopak ztratila podání čtyřikrát.

„Hrála jsem agresivněji a bez chyb,“ odtušila po utkání Martincová. „Dávala jsem si pozor, ale nebála jsem se s ní hrát. Přišlo mi, že jsem taky slušně servírovala.“

Beránková v pražské kvalifikaci končí
Mezi prvními se na kurt v areálu pražské Sparty dostala teprve sedmnáctileta Karolína Beránková (835.), která startovala na základě divoké karty. V souboji s favorizovanou Viktorijí Tomovou (165.) se statečně držela zejména v prvním setu, ve kterém prohrála až po dvanácti gemech a dokázala se vrátit do hry ze stavu 3:5. V druhém dějství se Bulharce podařilo dostat mladičkou Češku pod tlak a dotáhnout duel k vítězství 7:5, 6:1.

„Měním něco na svém tenise a bude asi chvilku trvat, než to začne fungovat,“ mrzelo Beránkovou. „Zkazila jsem míče, které by se neměly kazit. To byl kámen úrazu celého zápasu. Musím méně kazit.“

Kostjuková senzačně vypadla v prvním kole kvalifikace
Velkým překvapením sobotního programu bylo vyřazení teprve patnáctileté komety Marty Kostjukové z Ukrajiny. Aktuálně 158. hráčka světa, která šokovala letos na Australian Open postupem do 3. kola a minulý týden ve Stuttgartu prošla z kvalifikace až do osmifinále, nestačila na Rumunku Elenu-Gabrielu Rusovou (221.). Favorizovaná Ukrajinka prohrála 6:2, 5:7, 3:6.

Krejsová ztratila vedení nad favoritkou
Petra Krejsová (318.) na postup Terezy Martincové nenavázala a v souboji s favorizovanou Antonií Lottnerovou (155.) prohrála po setech 4:6, 3:6. Česká tenistka přitom v prvním setu vedla už 4:2 a měla duel výborně rozehraný, na jednadvacetiletou Němku ale recept nenašla.

Štefková v českém souboji vyřadila Malečková
Kvalifikace v Praze přinesla v rámci prvního kola také pikantní český souboj mezi Jesikou Malečkovou (306.) a Barborou Štefkovou (903.), jež obdržela od pořadatelů divokou kartu. Štefková v utkání však prokázala, že jakmile ji dokáže podržet zdraví, je schopná předvádět výkony jako z přelomu let 2016/17, kdy vystoupala až na 154. místo světa.

Malečkovou porazila ve dvou setech 6:3, 6:4. Jediné, co ji v utkání trápilo, bylo podání. To si totiž prohrála hned čtyřikrát. Naopak řádila na returnu, na němž proměnila všech šest svých brejkbolů.

Kladivová nedokázala vzdorovat Mělnikovové
Pouhých 63 minut trvalo představení Anety Kladivové (761.) v prvním kole kvalifikace v Praze. Česká tenistka, jež obdržela divokou kartu, nestačila na favorizovanou Rusku Marinu Mělnikovovou (307.), s níž prohrála hladce 2:6, 1:6.

Kolodziejová neudržela vedení
Dobrý vstup do kvalifikace prožívala Miriam Kolodziejová (316.), která však nakonec na postup do druhého kola nedosáhla. Česká tenistka po vyhraném prvním setu v souboji s Deborah Chiesovou (171.) nedokázala v dalších dvou sadách čelit náporu italské favoritky, které se navíc začalo mnohem více dařit na podání, a prohrála s ní 7:5, 2:6, 2:6.

Zarycká vybojovala postup
Anastasia Zarycká (305.) se duelu s pátou nasazenou Annou Kalinskou (145.) z Ruska nezalekla a dokázala vybojovat postup do druhého kola kvalifikace. Dvacetiletá Češka sice prohrála první set 3:6, ale následně zvládla lépe druhou sadu a za stavu 3:6, 6:2, 1:0 jí devatenáctiletá Ruska duel vzdala.

Bouzková na zkušenou Schnyderovou nestačila
Hvězdnou soupeřku v prvním kole kvalifikace vyfasovala Marie Bouzková (168.), která se musela popasovat s hrou devětatřicetileté Švýcarky Patty Schnyderové (147.). Duel české tenistce ale příliš nevyšel a za 77 minut hry prohrála 2:6, 1:6.

1. kolo kvalifikace
Miju Katová (JPN) – TEREZA MARTINCOVÁ 4:6, 2:6
KAROLÍNA BERÁNKOVÁ [WC] – Viktorija Tomová (BUL) 5:7, 1:6
Elena-Gabriela Rusová (ROU) – Marta Kostjuková (UKR) 2:6, 7:5, 6:3
Tamara Korpatchová (GER) – Michaela Hončová (SVK) 6:3, 2:6, 6:3
Tessah Andrianjafitrimová (FRA) – Rebbeca Šrámková (SVK) 3:6, 2:6
Deborah Chiesová (ITA) – MIRIAM KOLODZIEJOVÁ [WC] 5:7, 6:2, 6:2
JESIKA MALEČKOVÁ – BARBORA ŠTEFKOVÁ [WC] 3:6, 4:6
PETRA KREJSOVÁ – Antonia Lottnerová (GER) 4:6, 3:6
ANETA KLADIVOVÁ [WC] – Marian Melnikovová (RUS) 2:6, 1:6
MARIE BOUZKOVÁ [WC] – Patty Schnyderová (SUI) 2:6, 1:6
Jasmine Paoliniová (ITA) – Šuko Aojamaová (JPN) 6:1, 6:3
Chantal Škamlová (SVK) – Ulrikke Eikeriová (NOR) 1:6, 3:6
Stefanie Vögelová (SUI) – Valentyna Ivačenkovová (RUS) 6:0, 6:2
Diana Marcinkevicová (LAT) – Misaki Dojová (JPN) 4:6, 7:5, 1:6
Reka-Luca Janiová (HUN) – Priscilla Honová (AUS) 2:6, 3:6
ANASTASIA ZARYCKÁ – Anna Kalinská (RUS) 3:6, 6:2, 1:0 skreč Kalinská