Atmosféra byla elektrizující, nechali jsme na kurtu všechno, říká Štěpánek. Do singlu v neděli nepůjde

- Jakub Slunečko

Další tři hodiny tenisové zábavy viděla v sobotu třinecká Werk Aréna. Důležitá čtyřhra dospěla až do pátého setu, kde se nakonec díky jednomu brejku radovali Francouzi. „Ta porážka bolí stejně, ať už je to ve třech, nebo v pěti setech. Sice prohráváme 1:2 na zápasy, ale já věřím, že to kluci ještě zvládnou v neděli otočit,“ řekl po zápase Radek Štěpánek. Kapitán týmu Jaroslav Navrátil potvrdil, že nominaci na nedělní utkání měnit nehodlá.

Přetěžký úkol měl hlavně Lukáš Rosol. V pátek absolvoval taktéž pětisetový zápas proti Jo-Wilfriedu Tsongovi, ani ne za celý den pak musel nastoupit do deblu proti nejlepšímu páru světa Mahut–Herbert. „Dozvěděl jsem se to dneska asi v půl desáté. Těžko jsem se do zápasu dostával, hlavně v prvním setu hrál Radek mnohem lépe než já,“ popisoval.

Francouzi vstoupili do utkání bleskově a první sadu ovládli jednoznačně 6:1. „První set nám utekl, ale věděli jsme, že zápas je hrozně dlouhý. Druhý set byl potom naopak z naší strany výborný,“ hodnotil Štěpánek. „Jednou hrál hůře Mahut, jednou Herbert, snažili jsme se využít každou šanci,“ pokračoval zkušený tenista, který si naplno užíval bouřlivou atmosféru.

Příležitost dohnat soupeře se českému páru dařilo celkem využít. I proto byl po čtyřech setech stav nerozhodný a šlo se do závěrečné sady. Lukáš Rosol se několikrát protahoval a začal se na něm podepisovat čtyřhodinový páteční maraton. „Lukáš už toho měl hodně v nohách včera,“ přiznal Jaroslav Navrátil. „Ale já jsem kvůli zranění Adama Pavláska neměl jinou možnost než ho postavit k Radkovi.“

Paradoxně až v posledním setu se ale Lukáš Rosol podle svých slov začal dostávat ke své hře. „Dalo se čekat, že budu unavený, ale nechal jsem na kurtu všechno. Bohužel mi to moc nelétalo při podání a rytmus jsem našel až na konci pátého setu,“ popisoval třicetiletý Rosol.

Ten by měl v ideálním případě nastoupit ještě do nedělního singlu. Nejdřív ale musí Jiří Veselý porazit Jo-Wilfrieda Tsongu. „Dneska mám trochu více času na regeneraci než včera. Asi to budu zítra cítit, ale první zápas hraje Jirka, takže uvidíme, jak to půjde dál,“ připomněl Lukáš Rosol.

Nedělní nominací si ale český kapitán nebyl ještě v sobotu jistý, jak sám připustil. Místo Jiřího Veselého zvažoval nasadit Radka Štěpánka. „Řeknu to tak, že se necítím fyzicky tak dobře, abych zvládl pět setů proti Tsongovi,“ vysvětlil sám Štěpánek. „Je to Radkovo rozhodnutí a já ho nemůžu přemlouvat,“ uznal Navrátil s tím, že Jiří Veselý může jít do utkání se světovou desítkou uvolněně.

Francouzi tak otočili skóre a po sobotním deblu vedou 2:1 na zápasy. K pokračování souboje musí Jiří Veselý v úvodním nedělním zápase porazit Jo-Wilfrieda Tsongu. Zklamaný Radek Štěpánek věří, že jeho týmový kolega si s těžkým úkolem poradí, stejně jako Lukáš Rosol v případném pátém zápase. „Porážka mrzí po takovéhle bitvě o to víc. A to i proto, že publikum bylo fantastické a atmosféra elektrizující. Sice prohráváme 1:2 na zápasy, ale já věřím, že to kluci ještě zvládnou v neděli otočit,“ uzavřel.