Rosol ve čtyřhře? V tom případě půjdu hrát i já, vtipkuje Yannick Noah

- Jakub Slunečko

Víkend to bude ještě dlouhý. Po pátečních dvouhrách je stav mezi Českem a Francií vyrovnaný, na řadu tak přichází klíčová čtyřhra. Za hosty nastupuje nejlepší pár světa, který ale společně ještě nehrál daviscupový zápas. Proti francouzské dvojici měl nastoupit Radek Štěpánek s Adamem Pavláskem, toho by ale mohl nahradit i Lukáš Rosol. Nominace bude známá v 11 hodin.

Třicetiletý Lukáš Rosol „překazil“ plány kapitána Jaroslava Navrátila včerejším vynikajícím výkonem proti Jo-Wilfriedu Tsongovi. „Vždycky, když hraje někdo dobře v singlu, tak to má vliv na sestavu. Jenže Lukáš má za sebou těžkých pět setů. Musí být použitelný také na nedělní dvouhru, takže to ještě musíme zvážit,“ nechtěl předcházet Navrátil s tím, že se bude ještě radit s týmem.

S možnou alternativou v podobě dvojice Štěpánek–Rosol počítá i francouzský kapitán Yannick Noah. „Lukáš měl dobrý zápas, takže by mě to nepřekvapilo. Pokud půjde hrát, my se budeme muset přizpůsobit. Čím lepší Češi budou, tím více nás to donutí vydat ze sebe to nejlepší,“ předpovídal s tím, že strategii příliš měnit nehodlá. „Možná jenom tak, že budu hrát já. Asi změním taktiku a budeme tři proti dvěma vašim hráčům,“ sdělil Noah se smíchem Tenisovému světu.

I hosté vědí, že v Davis Cupu žebříčky neplatí, což ukázala ostatně i první páteční dvouhra. Češi tak určitě mají proti páru čerstvých wimbledonských vítězů Mahut–Herbert šanci. „Ještě jsem niky nehrál daviscupový zápas, takže nevím, co očekávat,“ řekl na tiskové konferenci Pierre-Hugues Herbert. Jeho zkušenější parťák Nicolas Mahut už má pár utkání v Davis Cupu za sebou a přidal několik poznámek Radku Štěpánkovi. „Je to vynikající hráč. Vyhrál dva grandslamy, daří se mu v Davis Cupu  a umí zahrát všechny typy úderů.Bude to opravdu těžký zápas,“ předpovídal.

Češi zatím střeží tajemství, kdo Radka Štěpánka v deblu doplní. Na losu bylo oznámeno jméno Adama Pavláska, teď by ale domácí tým mohl překvapit nasazením Lukáše Rosola, který v pátek porazil Tsongu. „Není důvod Radka s Adamem trhat. Odehráli fantastický zápas v Indii proti velice dobrým deblistům. Adam nemá respekt a hraje čtyřhru velice dobře, navíc si s Radkem sedli. Ale když se na to Lukáš bude cítit, tak určitě budu sestavu ještě zvažovat,“ řekl Jaroslav Navrátil ještě před tím, než se o dalším postupu poradil s hráči.

Lukáš Rosol má navíc za sebou čtyřhodinový zápas s Tsongou. „V pátém setu za stavu 2:2 mě braly křeče a byl jsem hodně dole,“ říkal český hráč po utkání. Zároveň ale dodal, že po výhře jde regenerace vždycky lépe. Kdo tedy nakonec doplní Radka Štěpánka v boji o třetí bod, bude jasné až v 11:00, kdy český tým oznámí definitvní podobu nominace.