Pála vyhlíží listopad: Může to překonat i finále se Šarapovovou

- Jakub Slunečko

(STUTTGART, od našeho zpravodaje) „Pinďa to dá, on je štístko,“ říkalo se v Praze před tím, než český tým vyrazil za těžkou semifinálovou výzvou do Německa. Pinďa (kapitán fedcupového týmu Petr Pála) to nakonec opravdu dal. Češky pod jeho vedením postoupily do šestého finále za posledních osm let, zásluhy si ale nepřičítá: „Je to o holkách, jsou velké individuality, ale vědí, že samy to nevyhrají.“

Finálový zápas je po víkendu skutečností. Zároveň vyšlo i přání vysněných soupeřek – Spojené státy. I Petr Pála doufá, že by do Prahy v listopadu mohla přijet alespoň jedna ze sester Williamsových. „Byl by to obrovský tahák. Serena je nejlepší hráčka všech dob, takže by to asi nejvíc bylo. Je to ještě jiný kalibr než Šarapovová,“ vzpomněl na finále 2015 proti Rusku.

Na finálový zápas může na konci roku nejspíš najisto počítat i se dvěma největšími oporami – Karolínou Plíškovou a Petrou Kvitovou. „Domácí finále byla pro holky hlavní motivace,“ řekl Pála po vítězství nad Německem, ke kterému obě hvězdy přispěly. „Bude to pro ně třešnička na dortu za sezonou. Ale mají toho ještě hrozně moc před sebou, tři grandslamy, snad se jim bude dařit a budou hrát Turnaj mistryň, aby na Fed Cup moc nečekaly,“ doufal.

Pála to nemá v nejúspěšnější fecupové éře vůbec jednoduché, i když zásluhy si nepřičítá. Musí proměnit obrovské tenisové i personální individuality Karolínu Plíškovou, Petru Kvitovu nebo i Barboru Strýcovou ve fungující tým, který se za dlouhá léta ani jednou nedostane do krize. Obdivuhodná práce velkého psychologa, který sedí na české lavičce.

„Je to hlavně o holkách samotných,“ řekl Pála. „Vědí, že jedna to nevyhraje. Karolína s Petrou jsou velké individuality, ale vychází vstříc týmu. Žádný boj kvůli tréninkům, musí si navzájem vyhovět a vědí to. Jedna potřebuje druhou, aby se dalo uspět. To si uvědomují, což je pro nás strašně důležité,“ vyzdvihl.

Hlavně Petra Kvitová opět v Německu ukázala skvělou fecupovou formu. Vyhrála letos i čtvrtý zápas (celkově 30.), když domácím hvězdám Kerberové a Görgesové vůbec nedala šanci. „Je to velká hráčka, která má ráda velké zápasy. Při nich hraje nejlépe. A ve Fed Cupu je pro ni každý zápas takový,“ komentoval Pála skvělou výkonnost Kvitové v bojích o salátovou mísu.

Český kapitán si moc přeje, aby své opory měl i v listopadu v Praze. O jejich motivaci nebude nejspíš muset pochybovat a pak už záleží jen na tom, jestli bude Kvitová, Plíšková či Strýcová nebo Šafářová na pražské finále připraveny.

Společně můžou zabojovat o šestí fedcupový triumf za posledních osm let. Pála už je tak nejúspěšnějším kapitánem v historii, ale tahle éra může ještě hodně dlouho pokračovat. I když nabuzené Američanky budou v listopadu hodně velkou výzvou, i kdyby sestry Williamsovy nepřijely.