WTA

Paráda! Vondroušová po skalpu prošla náročnou kvalifikací

- Radek Štohl

Markéta Vondroušová si na WTA ve Stuttgartu zahraje v hlavní soutěži. Osmnáctiletá tenistka ve finále tříkolové kvalifikace otočila duel proti třetí nasazené Carině Witthöftové, domácí hráčku porazila 5:7, 6:1, 6:3. Mezi nejlepšími si tak zahrají čtyři Češky, pouze o jedno zastoupení více bude mít Německo.

Zatímco její krajanky usilovaly o finále Fed Cupu, Vondroušová se ve stejném městě pokoušela o pátou účast na antukovém turnaji kategorie WTA. Na jihozápadě Německa musela třikrát uhrát třísetové duely, po jejich zvládnutí se ale může těšit na hlavní soutěž.

Hned úvodní duel kvalifikace nebyl pro aktuálně 73. tenistku světa jednoduchý. O postup do další fáze potkala Karolínu Muchovou, se kterou na kurtu strávila více než dvě a čtvrt hodiny, o tři roky starší Češku ale porazila 7:6(5), 4:6, 6:2.

Nedělní duel ubral Vondroušové méně sil. Na dvorci proti Oceane Dodinové pobyla o hodinu méně a po sadách 6:3, 1:6, 6:1 a také druhém úspěšném vzájemném střetnutí se dostala do pondělního finále.

V něm vyzvala výše postavenou hráčku na žebříčku Carinu Witthöftovou. Vondroušová však do utkání vstoupila bravůrně, na úvod při servisu protihráčky ztratila jediný fiftýn, aby poté zvýšila na 2:0. Favoritka utkání se poté sice dočkala rychlého vyrovnání, Češka ale dokázala získat rebrejk. Po něm se propracovala až k vedení 5:4 a vlastnímu podání. O to ale přišla a jelikož za stavu 5:6 neudržela další servis, šel první set na stranu domácí tenistky.

Druhý set načala česká hráčka znovu brejkem a ačkoliv soupeřka vyrovnala na 1:1, nestačila se poté divit. Vondroušová do konce setu přišla na podání o pouhý míček, naopak sama Němku třikrát rebrejkla.

Závěrečné dějství nebylo oproti prvním dvěma sadám tolik hektické, k vidění byl jeden brejk a ten přistál na kontě Češky, která to dokázala ve čtvrtém gemu. Ve zbytku sady se hráčky nedostaly už ani k jedné shodě, mladší z tenistek tak mohla oslavit postup mezi elitu.

Mezi nejlepšími se přidá ke Karolíně Plíškové, Petře Kvitové a Barboře Strýcové, díky čemuž bude mít Česká republika na turnaji jen o jednu tenistku ve dvouhře méně než domácí Německo. Vondroušovou v hlavní soutěži vyzve Julia Görgesová.

Porsche Tennis Grand Prix, Stuttgart (ženy, GER, 740 000 USD, antuka)
3. kolo kvalifikace
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (73.) – Carina Witthöftová (GER, 57.) 5:7, 6:1, 6:3