Futures v Brně: Nejvýše nasazený Šafránek nedal Nejedlému ve finále šanci

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Titul z futuru v Brně slaví turnajová jednička Václav Šafránek, který stejně jako v loňském premiérovém vzájemném střetnutí povolil Pavlu Nejedlému, jenž v hlavní soutěži startoval díky divoké kartě, pouhé tři gemy.

Souboj dvou praváků na brněnské antuce měl jasného favorita v podobě prvního nasazeného Václava Šafránka, který papírové předpoklady naplňoval hned od samého úvodu klání. Hráč, kterému v žebříčku patří 390. pozice, se ujal rychlého brejku, Pavel Nejedlý však za stavu 2:0 pro soupeře ihned reagoval stejnou mincí a snížil na rozdíl gemu. To ale bylo z jeho strany v první sadě vše, následující čtyři hry se totiž staly shodně kořiští Šafránka.

Drama se nekonalo ani v sadě číslo dvě, která měla dosti podobný průběh. Šafránek se v ní hned na úvod zmocnil podání soupeře, brejk ale nepotvrdil. Další dva gemy byly ve znamení uhraných podání, nadcházející kvarteto už ale zase ovládl favorit utkání, který tak nakonec dokráčel k bezproblémovému vítězství v poměru 6:1 a 6:2, a získal tak svůj čtvrtý titul z okruhu ITF futures.

„Jsem strašně šťasný. Vyhrát doma v klubu, ve kterém trénuji a ve kterém jsem vyrostl, před všema lidma, které znám, je pro mně hodně silné. Je to jeden z mých nejhezčích tenisových zážitků, hodně si ho cením,“ neskrýval po vítězném turnaji dojetí jeho vítěz Václav Šafránek, který ve finále těžil podle svých slov ze zkušeností s většími zápasy. „Hrál jsem juniorské grandslamy či finále naší juniorky, kde jsou lidi a atmosféra taková hustější. Jsem na tohle více zvyklý než Pavel,“ hledal dvaadvacetiletý hráč možné aspekty svého hladkého triumfu. 

„Projevilo se, že je Venca žebříčkově daleko lépe postavený. Hrál svou hru, nepustil mě k ničemu. Hlavní rozdíl byl na servisu, kde si Vašek dokázal pomoct a já skoro vůbec,“ hodnotil zápas pro změnu poražený Pavel Nejedlý, který však příliš smutnit nemusí. Ačkoliv v Brně startoval na divokou kartu, prezentoval se solidními výkony, které ho nakonec vynesly až do finále. „Jsem moc spokojený, porazil jsem tady dobré hráče. Moje výkony byly od prvního kola lepší a lepší, až na to finále. Ale nevadí, jsem spokojený,“ dodal třiadvacetiletý tenista ze druhé tisícovky žebříčku.

Finále dvouhry
VÁCLAV ŠAFRÁNEK (1) - PAVEL NEJEDLÝ 6:1, 6:2

15.7. Futures v Brně: České finále proti sobě svede Šafránka s Nejedlým

14.7. Futures v Brně: Šafránek s Nejedlým a Michnevem v semifinále

13.7. Futures v Brně: Čtyři čeští tenisté prošli přes síto druhého kola a objeví se ve čtvrtfinále

12.7. Futures v Brně: Účast ve druhém kole si zajistili Šafránek, Kopřiva, Doležel a Vocel

11.7. Futures v Brně: Franěk, Michnev, Nejedlý a Jebavý postupují do 2. kola

10.7. Futures v Brně: Vocel nečekaně vypadl s Vejvarou, postup si zajistili Franěk či Musil

9.7. Futures v Brně: Kvalifikační maraton rozehrálo 28 českých tenistů