ITF v Olomouci: Ve finále si to rozdají Rusky Kuličkovová s Alexandrovovou

- Jan Vojkůvka, Filip Lefenda

Program předposledního hracího dne na olomouckém turnaji ITF přinesl na úvod rozuzlení čtyřhry, kterou ovládlo bosenské duo Burgičová Bucková, Tinjičová. Nejvýše nasazená Ruska Kuličkovová pak v prvním semifinále dvouhry splnila roli favority proti Italce Grymalské a čeká již pouze na svou soupeřku. Tou bude buď domácí Gabriela Pantůčková, nebo ruská krajanka Jekatěrina Alexandrovová.

Dnes byla velmi blízko svému životnímu výsledku Gabriela Pantůčková, která bojovala o dosud nejcennější trofej. Jejich sedm kariérních titulů bylo posbíráno na turnajích ITF dotovaných 10 tisíci dolary a letos v Olomouci měla velkou šanci dosáhnout na životní výsledek jako poslední Češka ve hře. K tomu, aby toho docílila, však musela porazit Jekatěrinu Alexandrovovou, 162. hráčkou světa, jež byla velkou favoritkou střetnutí, kterým vyvrcholil dnešní olomoucký program. Češka si vedla velmi dobře ve druhém setu, to však na výhru v zápase nestačilo a celkově prohrála 1:6, 6:3 a 1:6.

Ve finále na svou krajanku z výše zmíněného souboje čeká nejvýše nasazená Ruska Jelizaveta Kuličkovová, která si v prvním semifinálovém souboji poradila s Italkou Grymalskou po setech 6:2 a 6:4. Favoritka v prvním setu dominovala, v tom druhém si pak vypracovala náskok tří her, když vedla 4:1. Italská soupeřka poté třemi hrami v řadě zápas zdramatizovala, závěr ovšem patřil opět Kuličkovové, který druhé dějství dotáhla do zdárného konce.


Gabriela Pantůčková po prohraném semifinále 


Ruska Kuličkovová po postupu do finále 

Vítězkami čtyřhry tenistky z Bosny

Sobotní program však odstartoval krátce po jedenácté hodině dopoledne finálovým zápasem čtyhřy. Tu ovládl bosenský pár Ema Burgičová Bucková, Jasmina Tinjičová, který přetlačil ve dvou sadách filipínsko-ukrajinský tandem Katharina Lehnertová, Anastasija Šošinová 7:5 a 6:3. 

Hráčky z Balkánu měly v prvním dějství mírně navrch, svůj náskok ale ke konci setu promarnily a za stavu 5:5 se tak hrálo nanovo. Burgičová Bucková s Tinjičovou však koncovku zvládly, když uhrály dvě hry v řadě a byly tak po zisku první sady blízko turnajovému prvenství. Druhý set byl vyrovnaný do stavu 3:3, poté se začal lámat pomyslný chléb. Bosňanky uzmuly soupeřkám servis a vedly 4:3. Brejk poté na podání potvrdily a o pár chvil později zápas na příjmu ukončily. 

 
Vítězný bosenský pár

 
Lehnertová s Šošinovou

Semifinále dvouhry
Jelizaveta Kuličkovová (RUS, 1) - Anastasia Grymalská (ITA) 6:2, 6:4
Jekatěrina Alexandrovová (RUS, 4) - GABRIELA PANTŮČKOVÁ 6:1, 3.6, 6:1

Finále čtyřhry
Burgičová Bucková, Tinjičová (BIH) - Lehnertová (PHI), Šošinová (UKR) 7:5, 6:3

15.7. ITF v Olomouci: Muchová odstoupila a pustila do semifinále Pantůčkovou, Mendesová padla po boji

14.7. ITF v Olomouci: Tři Češky slaví postup do čtvrtfinále singlu

13.7. ITF v Olomouci: Čtyři Češky zvládly první kolo singlu, Miklová, Malíková a Sisková končí

12.7. ITF v Olomouci: Druhé kolo v úterý vybojovaly Pantůčková, Žovincová i Cetkovská

11.7. ITF v Olomouci: Do hlavní soutěže se kvalifikovaly Mendesová a Žovincová

10.7. ITF v Olomouci: Žovincová povolila soupeřce jediný gem, Čechová přehrála první nasazenou

9.7. ITF v Olomouci: V kvalifikaci se představilo 19 českých hráček, dál jde osm z nich