French Open: Druhý grandslam ve znamení velkých návratů. Češi opět v hojném počtu

- Radek Štohl

Letošní Roland Garros již pořádně klepe na dveře. Do druhého grandslamového turnaje roku zbývá přesně měsíc a rozhodně se bude na co těšit. V ženské části pavouka by neměly chybět šampionky z posledních let, včetně úřadující držitelky titulu Jeleny Ospapenkové, nebo Garbine Muguruzaové. Pokud vše klapne, mezi elitou se představí osm českých tenistek. U mužů by se měl do akce znovu dostat Stan Wawrinka. Roger Federer svoji neúčast ohlásil již po Miami.

Loni na French Open senzační triumf získala Jelena Ostapenková, která v průběhu podniku oslavila dvacáté narozeniny. Lotyška, jež finálovou výhrou nad Simonou Halepovou překazila Rumunce dostat se na první místo světa, se tak stala první nenasazenou vítězkou Roland Garros.

Obhájkyně titulu nebude jediným lákadlem ženské části. Díky chráněnému žebříčku si ve Francii zahrají také Serena Williamsová, nebo Viktoria Azarenková.

Obě tenistky na French Open naposledy působily v roce 2016, kdy Williamsová neuspěla ve finále, Azarenková naopak vypadla již v úvodním kole. Ze stejného důvodu se do hlavní soutěže podívá také Bethanie Matteková-Sandsová či Slovenka Kristína Kučová.

Mezi 108 nejlepších hráček by se měla ukázat osmička českých tenistek, včetně Karolíny Plíškové, loňské semifinalistky. Otazník visí nad startem Lucie Šafářová, jednatřicetiletá hráčka se vinou zranění na okruhu naposledy ukázala ve druhé polovině února. Kompletní seznam účastnic naleznete zde.

Vrací Wawrinka, Federer dle předpokladů chybí
V mužském pavouku z chráněného žebříčku vytěžila trojice hráčů – Andreas Haider-Maurer, Jošihito Nišioka a Steve Darcis. Kromě zmíněného tria by podle posledních novinek měl do tenisového kolotoče znovu naskočit Stan Wawrinka.

Wawrinka letos po operaci kolena z minulého roku nastoupil jen do sedmi utkání a před French Open se rozhodl vynechat většinu antukové části sezóny. Roger Federer bude stejně jako loni v Paříži chybět. 

Z českých tenistů se druhého grandslamu roku zúčastní Tomáš Berdych a Jiří Veselý, další se budou o hlavní soutěž pokoušet z kvalifikace. Kompletní seznam účastníků naleznete zde.

Roland Garros začíná v neděli 27. května a potrvá do 10. června. Šest dní před startem se rozjedou kvalifikačních zápasy.