Milované Monte Carlo! Gasquet zde dosáhl mety, kterou se může pyšnit i Berdych

- Tomáš Macák

Na první vítězství na okruhu ATP dosáhl jako patnáctiletý teenager. A hned na masters v Monte Carlu! O šestnáct let později si francouzský tenista Richard Gasquet na stejném místě připsal výhru číslo 500. To ho zařadilo mezi smetánku, do které z aktivních hráčů patří pouze osm tenistů.

Už jako mladíček byl v domovské Francii považován za velkou hvězdu. Když mu bylo devět, objevil se na titulní straně magazínu Tennis. „Budoucí šampion Francie?“ stálo u fotky Richarda Gasqueta.  

V patnácti letech dorazil jako vyjukaný junior na Azurové pobřeží do Monte Carla, kde se konala prestižní „tisícovka“. Vyjukaní pak ale byli všichni ostatní, když benjamínek vyřadil ve třech setech Argentince Franca Squillariho. Stal se tehdy tak nejmladším hráčem, který si kdy na jakémkoliv masters připsal vítězství.

Když mu bylo osmnáct, porazil v souboji výborných jednoručných bekhendů Rogera Federera. Opět na podniku v milionářském městě.

Čas dále utíkal - ve chvíli, kdy měl jednadvacet let, vyšplhal v žebříčku až na 7. místo. 

Nyní je mu sice o dalších deset let více, v bodování je o 27 pozic níže, ale Gasquet stále vítězit umí. To nyní ukazuje znovu v Monackém knížectví.

Výhra nad krajanem Chardym bylo číslo 498, skalp světové patnáctky Diega Schwartzmana číslo 499, vítězství proti Mischovi Zverevovi kulaté numero 500.

Z aktivních tenistů není moc hráčů, kteří by na podobný milník dosáhli. Dohromady (teď už včetně Gasqueta, pozn. red.) je jen osm hráčů, kteří mají v kolonce výher na okruhu ATP číslo větší než 500. Všem suverénně vévodí Federer, jenž má 1149 vítězství. Stříbrnou příčku hájí s 880 vyhranými zápasy Rafael Nadal, třetí Djokovič vyhrál na elitních akcích 788 zápasů.

Na šesté pozici je česká jednička Tomáš Berdych. Ten si jako vítěz šel se soupeřem k síti podat ruku 626krát.

Richard Gasquet si velkého množství úspěšných utkání velmi váží. „Je jen málo tenistů, kterým se toto povedlo…rozhodně patřím mezi ty nejhorší hráče, kteří se touto metou mohou pyšnit,“ uvedl s humorem Francouz, který za dlouhé roky na okruhu vybojoval 14 trofejí.

Teď v Monaku usiluje patnáctý titul, který by byl zdaleka nejcennějším triumfem v jeho sbírce. 

Kromě toho, že na takto velkou trofej Gasquet zatím čeká, také kvůli, že by se zrodil tam, kde vše začalo.