Chceme vyhrát pro celou Francii, tvrdí odhodlaně Lucas Pouille

- Daniel Kubelka

Premiéra v Davis Cupu, stav 0:1 na zápasy. Nic pro slabé povahy. Debutant ve francouzském daviscupovém týmu Lucas Pouille si však s velkým tlakem a očekáváním poradil na výbornou a při své premiéře si připsal na své konto výhru ve třech setech nad Jiřím Veselým.

Pocity vítěze po premiérovém úspěchu snad nemohly být jiné než Lucas Pouille sdělil Tenisovému světu na úvod rozhovoru. „Cítím se opravdu šťastně. Byl to velký zápas. Na kurt jsem šel s tím, že jsme prohráli první utkání a to nebylo vůbec jednoduché. Dokázal jsem se s tím však vyrovnat tak, jak jsem měl,“ uvedl aktuálně jedenadvacátý hráč světového žebříčku, který zvládl svou premiéru v týmové soutěži na výbornou.

Pouille se však úvodním zápasem ve francouzském národním týmu nenechal svázat. Na kurtu působil jistě a bez známky nervozity, kterou by sympatickému mladíkovi nemohl nikdo vyčítat. Co bylo hlavní příčinou, že na Pouillem nebyla znát sebemenší míra pochybností nad sebou samým?

„Byl jsem velice motivovaný. Chtěl jsem jediné. Přijít na kurt a zařídit vyrovnání. Bylo to pro mě opravdu důležité vyhrát svůj první zápas v Davis Cupu. Bylo to důležité pro celý tým, pro Joa, který nedokázal vyhrát,“ popsal čtvrtfinalista nedávného Wimbledonu, kde hledal největší motivaci.

Jiří Veselý a Lucas Pouille, dva takřka stejně staří tenisté se v minulosti již mnohokrát utkali, avšak z vítězství až do pátečního duelu radoval vždy český tenista. V třinecké Werk Areně se však psal jiný příběh. V čem viděl dvaadvacetiletý Francouz největší rozdíl mezi oběma soupeři?

„Možná jsem zahrál v důležitou chvíli lépe než soupeř. Zápas nebyl vůbec jednoduchý, ale asi jsem zahrál v ten pravý čas údery, které rozhodly o mém vítězství,“ popsal Pouille hlavní příčinu své výhry, nezapomněl však pochválit také soupeře. „Je to skvělý hráč, odehrál už několik skvělých zápasů. Už jsem s ním třikrát prohrál. Je skoro stejně starý jako já, jen o rok starší. Má před sebou skvělou budoucnost,“.

O premiéře Pouille ve výběru Yannicka Noaha se toho v posledních dnech napsalo už mnohé, leckdo viděl výhodu pro mladého Francouze v tom, že svůj první zápas odehraje na soupeřově kurtu. Jak však samotná francouzská dvojka uvádí, žádný větší přínos v tom neviděl.

„Nedokážu říct, jestli pro mě bylo jednodušší odehrát svůj první zápas venku. Francouzští diváci tady byli úžasní. Bylo jich tu sto, možná dvě stě. Ale byli opravdu hluční,“ dodal rodák z Grande-Synthe na adresu početného hloučku modře oděných fanoušků, který po celý zápas vytvářeli skvělou atmosféru.

Čtvrtfinále Davis Cupu mezi Českem a Francií hluboce zasáhla tragédie která se udála včera pozdě v noci ve francouzském městě Nice, kde po řádění teroristy zahynulo mnoho Pouilleho krajanů. Bylo by tak s podivem, kdyby smutná událost nezasáhla celý výběr kapitána Noaha včetně debutanta ve francouzském týmu.

„Myslel jsem na to před zápasem. Když jsem se ráno vzbudil a slyšel jsem, co se stalo, bylo to hrozné. Bylo to opravdu smutné, co se stalo ve Francii a co se děje ve světě poslední dobou,“ popsal Pouille s tím, jak těžce vnímal, co se děje v jeho vlasti.

„Už jsem se s tím musel vypořádat v listopadu po událostech v Paříži. Všichni jsme byli velice smutní, bylo to moc emotivní. Nyní se musíme soustředit jen na zápas a snažit se vyhrát pro Francii,“ sdělil Pouille, jak rád by pro svou vlast vybojoval vítězství a dal tak alespoň na chvíli zapomenout na čtvrteční tragédii.

Řeč se kromě páteční vítězné premiéry Pouilleho stočila rovněž i na jeho povedené výkony v tomto roce. Francouz už má na dosah elitní dvacítku světového žebříčku, na nedávno skončeném Wimbledonu si navíc zahrál čtvrtfinále. Jaké jsou však další plány dvaadvacetiletého talentu v této sezoně?

„Budu se snažit pokračovat v podobných výkonech. Mým cílem je vyhrát turnaj ATP, přiblížit se blíže světové desítce. Možná zahrát si semifinále grandslamu. Každý den se zlepšovat,“ dodal závěrem rozhovoru Pouille, který by své maximum z grandslamu rád vylepšil hned na blížícím se US Open.