Hrozný, jsem strašně naštvaná, posteskla si po losu Plíšková. Na antuce ji trápí alergie

- Jakub Slunečko

(STUTTGART, od našeho zpravodaje) Jako druhá hrát nechtěla. Česká jednička Karolína Plíšková raději nastupuje do „otvíráků“, v sobotu bude ale muset ve Stuttgartu čekat, až dohraje Petra Kvitová. Až pak se vrhne do svého mače proti Angelique Kerberové. „Ale třeba mi Petra pomůže výhrou a pak budu nastupovat ještě uvolněnější,“ řekla Plíšková, která přiblížila další nezvyklé komplikace s místní antukou.

Ráno před losem si byla Plíšková zahrát s Petrou Kvitovou a pak se obě shodly: „Chci hrát v sobotu jako první!“ Černého Petra si nakonec nevytáhla Petra, ale Karolína. „Hrozný, jsem strašně naštvaná,“ pronesla Plíšková napůl vtipem.

V sobotu tak bude bojovat s psychikou a pozicí české jedničky proti neoblíbené Angelique Kerberové, se kterou prohrála finále US Open a celkově sedm zápasů z deseti. Němka si naopak libovala, jak ráda hraje až jako druhá.

Na druhou stranu je Plíškové jasné, že proti obranářce Kerberové bude vše záležet jenom na ni samotné.

Proč jste tolik chtěla jít hrát jako první?
Víte přesně, kdy nastupujete, a nemusíte se rozcvičovat víckrát. Ale je to druhá runda, pořád dobré. Může to navíc vyjít tak, že Petra přede mnou proti Görgesové udělá bod a půjde se mi hrát lépe.

Kerberová je naopak šťastná, že budete spolu hrát až druhý zápas...
Jí asi obecně nevyhovují první rundy, než se do toho dostane. Každá to má jinak, moje ségra taky nerada hraje jako první. Někdo je ráno prostě pomalejší. Já jsem sice obecně pomalejší, ale první kola mi jdou nejlépe. (smích)

Jak je to s nepříjemnou klouzavou antukou, už jste si na ni zvykly?
Docela jo. Povrch mi nepřišel nejhorší, nebude to prostě nikdy jako venku. Trochu se tam práší, což mi vadí, protože mám alergii. Na druhou stranu je povrch dost rychlý, dneska jsme s Petrou daly každá asi šest es. Na servis to píše, naší hře to snad pomůže.

Jak vypadá vaše alergie?
Smrkám, teče mi z očí a slzím. Na kurtu je to nepříjemné, mám to tak na jaře vždycky. V hale se navíc vzduch drží, tím je to horší.

Měly by tam antuku víc kropit, aby neprášila?
Přijde mi to dost suché, ale v hale asi není úplně běžné kropit. Nemá to s venkovní antukou moc společného. Nevím, co s tím můžou dělat.

Na druhou stranu i když hrajete v poledne, nemusíte řešit nepříjemné sluníčko, které vám většinou při servisu vadí. Je to tak?
To je určitě výhoda, sluníčko vadí všem. Přesně ve dvanáct mám sluníčko v nadhozu. Navíc není vítr, v tom jsou podmínky ideální. Jediné, co je špatně, jsou odskoky a pohyb na antuce, to je ale pro všechny stejné.

Němky mají opravdu silný tým. Čelila jste někdy tak silnému výběru?
Určitě to bylo třeba Rusko se Šarapovovou. Ta udělala fakt hodně a pak měly další vyrovnané hráčky. Tomu konkurovala taky Francie, u které Garciaová a Mladenovicová hrají Fed Cup ještě o hodně lépe než normální turnaje. Teď o víkendu budou Němky jedním ze tří nejsilnějších týmů, proti kterým jsem hrála.

Je pro vás příjemnější, že nejste úplně favoritkami?
V klidu jsme, ale nebereme to tak, že nemusíme vyhrát. Můžeme přeci hrát finále doma, to je motivace. Když už tu jsme, chceme pohár vyhrát znovu. Ale je fajn vědět, že Němky mají podobně silný tým. A když prohrajeme, nebude to taková ostuda. To je na psychiku lepší.

Vy většinou hodně rostete se soupeřkou. Je pro váš výkon lepší, že hraje s kvalitními tenistkami?
Myslím, že to pomůže. S hráčkou se zvedá level hry. Může se taky stát, že budou hrát blbě. Ale většinou, když jdou dvě dobré tenistky na sebe, tak obě dokáží zahrát. Nechybí koncentrace, nehrozí podcenění. Zápasy by o víkendu měly být kvalitní.

Němky Kerberová a Görgesová nemají žádné extra skóre ve Fed Cupu, může vám to hrát do karet?
Zrovna ráno jsem na to koukala, dobré vědět. Ve Fed Cupu se asi necítí úplně nejlépe. Šance tam díky tomu je, třeba nebudou hrát tak dobře jako na turnajích.