Veselý premiéru Pouillemu nepokazil, po prvním dni je v Třinci vyrovnáno

- Daniel Kubelka

Česko - Francie, 1:1. Takový stav platí po prvním hrací dni čtvrtfinále Davis Cupu v Třinci. Jiří Veselý nedokázal napodobit Lukáše Rosola a v souboji s debutantem Lucasem Pouillem nezískal ani set.

Začátek utkání byl z obou stran vyrovnaný. Veselý si sice hned ve třetím gemu vypracoval možnost úvodního brejkbolu, jenže Francouz si skvělým servisem pomohl a soupeře ke svému podání nepustil. Hned v následující hře to byl naopak český tenista, který se musel bránit, i on však výhodu servisu dokázal udržet.

Další těžký okamžik pro třiadvacetiletého Veselého přišel v deváté hře, kdy musel odvracel dva brejkboly a zároveň i setboly Pouilleho, oba však esy dokázal rázně zlikvidovat. Rozhodnutí tak musel přinést až tiebreak, kdy sice český tenista získal úvodní bod, jenže Francouz reagoval čtyřmi získanými míčky v řadě a získaný náskok udržel až do závěru zkrácené hry, po které se ujal vedení v zápase.

Začátek druhé sady rodákovi z Příbrami nevyšel. Pouille si ve třetím gemu vybojoval tři možnosti, aby sebral českému hráči podání a i když Veselý dvě z nich odvrátil, třetí brejkbol se mu již nepodařilo zneškodnit. Francouz zisk soupeřova podání navíc hned v dalším gemu suverénně potvrdil.

Veselý však zbraně ani za nepříznivého stavu nesložil. V další hře po těžkém průběhu udržel servis a hned nato smazal i tři gemboly Pouilleho, bral pět míčků za sebou a po dvojchybě Francouze dorovnal skóre druhé sady na 3:3. Obrat následně potvrdil suverénně hned v další hře a třemi vyhranými gemy v řadě dokonale otočil průběh setu.

Bohužel pro český tým, Veselého obrat nebyl ve druhém dějství poslední. Francouzský debutant skóre vyrovnal a po chybách českého tenisty ho znovu v devátém gemu připravil o podání, což hned následně potvrdil a dostal se do nadějného vedení o dva sety.

Start třetí sady se nesl ve stejném duchu jako začátek předchozího setu. Veselý ve třetí hře nabídl Pouillemu dva brejkboly, první sice odvrátil, ale druhý již nikoliv a znovu brzy po startu přišel o servis. Hned v následujícím gemu si však třiadvacetiletý Čech při shodě postupně vypracoval tři brejkboly a ten poslední po velkém boji proměnil a ztracený servis získal vzápětí zpět.

Osudovou pro průběh třetí sady a nakonec i celého zápasu se stala jedenáctá hra. Veselý nejdřív odvrátil dva brejkboly soupeře a dostal se na shodu, při které nevyužil gembol. Naopak Pouille třetí brejkbol v gemu proměnil parádním prohozem po čáře a získal důležitý brejk, který následně při svém podání potvrdil a dokráčel k výhře ve třech setech, 7:6 (2), 6:4 a 7:5.