ATP

Demolice! Djokovič zastavil sérii porážek

- Radek Štohl

Novak Djokovič se po třech prohraných zápasech v řadě dočkal výhry. Srbský hráč v úvodním kole Masters v Monte Carlu za sedmapadesát minut smetl krajana Dušana Lajoviče 6:0, 6:1. Po prvním vítězství od druhé poloviny ledna se Djokovič ve druhém kole utká s Bornou Čoričem.

Jedenáct let. Přesně tolik uběhlo od chvíle, kdy Novak Djokovič před turnajem v Monte Carlu prohrál tři zápasy v řadě. Od Australian Open ho postupně zdolali Hjon Čong, Taro Daniel (Indian Wells) a naposledy také Bernoit Paire (Miami). V monackém knížectví se však nepřiznivá série zastavila.

V boxu srbského tenisty už také seděl staronový kouč Marián Vajda, který Djokovičovi pomáhá od třetího Masters roku. Možná to byl práě vliv třiapadesátiletého trenéra, jež pomohl bývalému prvnímu hráči vyhrát úvodní sadu 6:0. Ta trvala pouhých třiadvacet minut.

Lajovič, úspěšný kvalifikant, si dílčí úspěch připsal až v osmém gemu. Hned v následující hře měl navíc brejkbol, svoji šanci však nevyužil. A soupeř trestal. Djokovič sice ještě nezužitkoval stav 40:0 při podání protihráče, čtvrtý brejkbol v gemu ovšem již ztrestal.

Zpátky do druhého setu se mohl Lajovič dostat v následující hře, v ní ale znovu za stavu 40:30 při podání favorita pohořel. Djokovič okamžitě na to získal pátý brejk v utkání a ačkoliv v sedmém gemu musel ještě odvracet dva brejkboly, k postupu do druhého kola mu již nic nebránilo.

Roley Monte-Carlo Masters (muži, MON, 4 872 105 EUR, antuka)
1. kolo dvouhry
Novak Djokovič (SRB, 13.) - Dušan Lajovič (SRB, 93.) 6:0, 6:1