Strach z viru Zika! Raonic přiznává obavy a do Ria nepojede

- Jan Vojkůvka

Olympijský turnaj v Riu se bude muset obejít bez dalšího velkého jména mužského tenisu. Ze strachu z hrozby viru Zika se z turnaje pod pěti kruhy odhlásil Milos Raonic, který zveřejnil své prohlášení na sociálních sítích.

„S těžkým srdcem oznamuji své odstoupení z účasti na olympijských hrách 2016 v Riu,“ zahájil své prohlášení Raonic, finalista nedávno skončeného Wimbledonu a sedmý hráč světového žebříčku.

Po veleúspěšné travnaté části sezony, na níž došel kromě Wimbledonu i do finále v Queen's a letos si připsal také titul v Brisbane, finále v Indian Wells a semifinále na Australian Open, je ztráta Raonice pro olympijský turnaj velkou ránou. Kanadský tenista totiž mohl patřit k tenistům, kteří by aspirovali na zisk cenného kovu.

„Po dlouhém zvažování se svou rodinou a trenéry, jsem učinil toto rozhodnutí pro celou řadu zdravotních rizik, včetně nejistoty kolem viru Zika,“ přiznal ve svém vyjádření na svém facebooku. „Bylo to složité, osobní rozhodnutí a přeji si, aby to nemělo žádný dopad na ostatní sportovce, kteří míří na Hry,“ pokračoval.

Virus Zika, proti němuž neexistuje lék, který přenáší komáři, je údajně přenosný i mezi lidmi pohlavním stykem či krevní transfúzí a je rizikem zejména pro těhotné ženy, kterým může způsobit vážné poruchy plodu včetně mikrocefalie, jež se projevuje zakrněním nebo předčasným ukončením růstu mozku a od letošního roku se jeho výskyt v Brazílii výrazně zvýšil.

A to je i pro mnohé návštěvníky olympiády a jejich přímé aktéry hrozba, kterou nechtějí riskovat zdraví své ani svých partnerů či nenarozených nebo plánovaných potomků. Raonic je přesto jedním z mála, kteří na olympijské hry nejedou s důrazem právě na tento virus a bez zbytečných vytáček přiznává obavy. Dalším je například cyklista Tejay van Garderen, jehož manželka je těhotná.

„Chci poděkovat kanadskému olympijskému výboru a tenisové asociaci za jejich podporu. Jsem velmi hrdý na to, že jsem Kanadu reprezentoval na olympijských hrách v Londýně a na světové scéně na několika akcích Davisova poháru. Těším se toto léto na fandění kanadskému týmu,“ dodal na závěr Raonic.

Nejrozšířenějším sportem, z něhož na olympijské hry nepojedou sportovci kvůli hrozbě Ziky, je golf. Také tenis však registruje spoustu hráčů, kteří se do Ria z nejrůznějších důvodů nevydají. Mezi nimi jsou Nick Kyrgios, Bernards Tomis, John Isner, Dominic Thiem, Feliciano Lopez, Sam Querrey či Alexander Dolgopolov. A mezi nimi nyní i Milos Raonic.