Antukový kolotoč se roztáčí. Uspěje v Monaku Nadal, nebo překvapí někdo jiný?

- Tomáš Macák

Na červené drti se sice bojuje už v americkém Houstonu či marocké Marakéši, ovšem antukovou sezónu naplno odstartuje až masters v Monte Carlu. „Knížetem“ tohoto monackého podniku je bezpochyby Rafael Nadal, který na Azurovém pobřeží slavil titul již desetkrát. Na svoji šanci však kromě něj čeká mnoho dalších adeptů.

První velká akce na rozdrcených cihlách je tady. Monte Carlo v posledních letech patří jednomu muži. Za ním ale bude číhat mnoho hladových vlků, kteří budou chtít monackého vládce sesadit. 

Rafael Nadal
Jasným favoritem na celkové vítězství v Monte Carlu je ale právě antukový král, navzdory tomu, že kvůli zranění letos odehrál jen Australian Open a pak až minulý týden čtvrtfinále Davis Cupu. Právě v týmové soutěži ale předvedl, že je naplno připravený - po dobrém výkonu vítězně zvládl oba dva své zápasy. Jednou z mála věcí, která ho může ohrozit je tlak, který vychází z všeobecného očekávání obhajoby titulu a potřeby uhájit loňských 1000 bodů.

Zastávka ve druhém nejmenším státě světa bude pro jednatřicetiletého muže vlastně jen prvním dílem do celé hodnotné antukové skládačky. Loni kraloval i v Barceloně, dalším masters v Madridu a Roland Garros. Ohromné množství bodů pro obhajobu…

Při pohledu do historie turnaje může ale soupeře Nadala pohltit velká skepse. Od roku 2005 se stalo jen třikrát, že by v Monte Carlo Country Clubu uspěl někdo jiný než rodák z Mallorky. Jednou zde slavil Stan Wawrinka, dvakrát Novak Djokovič. Navíc Španěl prohrál na červeném povrchu od roku 2016, kdy musel odstoupit z French Open, jediný zápas. Velký skalp se povedl loni v Římě Dominicu Thiemovi.

Dominic Thiem
Právě on je jedním z nejvážnějších vyzyvatelů Rafaela Nadal. Rakušan je na tom podobně jako šestnáctinásobný grandslamový šampion - na antuce létá s neuvěřitelnou lehkostí. Na červené drti vyhrál pět ze sedmi svých trofejí na okruhu ATP. Čtyřiadvacetiletý tenista ale zatím v Monaku nikdy nenašel herní pohodu, protože jeho největším úspěchem je třetí kolo, kterého dosáhl v posledních dvou letech. Navíc se teď od Indian Wells zotavoval ze zranění kotníku.

Pokud by chtěl Thiem myslet na svůj první titul z masters, musel by už ve čtvrtfinále porazit právě Nadala. Samozřejmě v případě, že by se oba do této fáze probojovali.

Novak Djokovič
V Nadalovo čtvrtině pavouku se nachází i Djokovič. Srbský tenista může být jednou z tajných zbraní, které mohou Španělovo antukové řádění utlumit. Jak bylo řečeno, Djokovič je hned dvojnásobným šampionem z Monte Carla, a to z let 2013 a 2015. Kromě toho byl ještě dvakrát poraženým finalistou.

Třicetiletý rodák z Bělehradu si ale od loňského léta procházel těžkým obdobím, kdy ho sužoval zraněný loket. Do své herní pohody, kterou dříve strašil takřka každého hráče, se ne a ne dostat. Na amerických masters v Indian Wells a Miami se poroučel hned po prvním zápase. V Kalifornii ho vyřadil dokonce Japonec Taro Daniel, hráč druhé stovky žebříčku.

Pokud by se však herně chytl v potenciálním osmifinálovém zápase s Thiemem, mohlo by se ve spojení s vítěznými vzpomínkami na tento turnaj stát ledacos.

David Goffin
Zlobit by mohl také belgický ďáblík David Goffin, který má antuku rád a loni v Monte Carlu dokráčel až do semifinále. Do tenisu musí mít nyní obrovskou chuť, protože v únoru musel odstoupit z rotterdamského turnaje vinou úderu, který dostal do oka. Od té doby se představil jen v Miami, kde se ještě necítil úplně dobře - vypadl s Joaoem Sousou po výsledku 0:6, 1:6.

Od té doby však uběhly více než tři týdny a Goffin by měl být na antukové masters plně připravený. První velkou překážkou v cestě za vysněným titulem by pro něj podle předpokladů ve čtvrtfinále měl být Grigor Dimitrov. Právě ten vyslal onu ránu, která Goffinovi poranila oko. 

Alexander Zverev
Dvacetiletý Němec se nachází v druhé polovině losu, kde na něj nečekají tak zvuční soupeři. To však neznamená, že by měl cestu ke třetí trofeji z masters umetenou.

Loni z antukových „tisícovek“ ovládl turnaj v Římě, na akci v Monte Carlu, která se hraje již od roku 1897, skončil ve třetím kole.

Na začátku této sezóny se německý tenista trochu hledal, nicméně formu našel především v Miami, kde prohrál až ve finále s Johnem Isnerem. Antuku si pak otestoval minulý víkend ve Valencii, kde s reprezentací odehrál zápas proti Španělsku.

Diego Schwarztman
Tento malý tenista s velkou bojovnou duší by mohl být největším černým koněm podniku v Monackém knížectví. Diego Schwartzman se pomalu, ale jistě prokousává žebříčkem. Už je na 15. místě.

Loni se pro něj ve čtvrtfinále na prvním velkém antukovém turnaji sezóny stal nepřekonanou překážkou, jako pro všechny ostatní, Rafael Nadal.

Se svojí výškou 170 cm si Argentinec na jiném povrchu moc šancí na úspěch dělat nemůže, ale na antuce je jako ryba ve vodě. Dva tituly (oba na antuce, pozn. red.) na okruhu ATP oslavil v Rio de Janeiru a Istanbulu. Nyní by mohl nečekaně zazářit v městě milionářů.