Skvělý Lukáš Rosol získal první bod pro Česko! Za čtyři hodiny a v pěti setech

- Jakub Slunečko

Parádní podívaná hned na úvod. Lukáš Rosol zlomil v Třinci odpor světové desítky a srdnatým výkonem si po čtyřhodinovém maratonu došel pro vítězství. V infarktovém tiebreaku čtvrté sady musel odvracet Tsongův mečbol, nakonec ale otočil vývoj a rozhodující pátý set ovládl 6:4! Po Rosolově vítězství tak Češi otřásli francouzskými nadějemi, první bod si totiž překvapivě připsal domácí tým.

Dlouhá páteční bitva by se dala lámat na kapitoly. V zápase, kterému předcházela minuta ticha za oběti včerejšího útoku v Nice, měl ze začátku více ze hry Tsonga. Rosol se při vlastním podání občas trápil a v šesté hře odvracel dva brejkbkoly. V těžších chvilkách se ale český tenista opřel o první podání nebo si skvěle došel pro bod na síť.

Pak začal Francouz kazit. Rosol se na svého soupeře několikrát podíval a věděl, že přišla šance. Tsonga musel jít několikrát na druhé podání a český hráč pak získal v sedmém gemu úvodní brejk v zápase parádním bekhendem po lajně.

Domácí fanoušci se dostali do varu, kdežto asi stohlavý francouzský kotel ztichl. „Rosi, Rosi,“ znělo třineckou Werk Arénou. Rosol se do svého protivníka zakousl a brejk následně potvrdil čistou hrou. První set pak v klidu doservíroval a ujal se vedení v zápase.

Trpělivou druhou sadu nakonec získal Tsonga díky Rosolově nevynucené chybě 

V souboji třicátníků dostal český hráč Francouze ale znovu do úzkých hned na začátku třetího setu. Rosol měl tři brejkboly v řadě, jenže Tsonga probudil svůj servis a další vyrovnaný set pokračoval.

Z celkem šesti možností k prolomení podání nakonec český tenista nevyužil žádnou. Tsongovi nakonec stačil jediný brejkbol v páté hře, aby třetí set získal 6:4. Světová desítka napravila své pošramocené svědomí a hrála pak s přehledem.

Tiebreak čtvrtého setu byl o infarkt. Oba hráči se přetahovali jako lvi a halou to jednou zahučelo po neproměněném mečbolu Tsongy, jindy při zkaženém setbolu Rosola. Dlouhou přetahovanou ale nakonec vyhrál právě český hráč.

Nálada se zase obrátila. Tsonga byl na dně a Rosol toho využil k brejku hned v prvním gemu. Francouz ale následně oplatil stejnou mincí.Hra se uklidnila.

Rozhodovaly maličkosti. Lukáš Rosol využil těžkou pozici Tsongy, který byl favoritem zápasu. Český hráč méně chyboval a nakonec znovu sebral Francouzi podání, když v sedmém gemu po neskutečné chybě Tsongy na síti získal dva brejkboly, přičemž hned ten první dalším parádním úderem po čáře proměnil. Tsonga ještě několika skvělými údery zabojoval, Rosol ale nakonec doservíroval zápas do vítězného konce. 

Pozápasové ohlasy s Lukášem Rosolem zde


Galerie