Davis Cup startuje ve stínu francouzské tragédie

- Daniel Kubelka

Čtvrtfinálový duel Davis Cupu mezi Českou republikou a Francií se odehraje. Šílené teroristický čin ve francouzském Nice sice tenisty otřásl, nicméně po dohodě zástupců tenisové asociace a organizátorů soutěže se plánovaná bitva obou tenisových výběrů v Třinci uskuteční podle původního plánu.

Nepochopitelná tragédie ve městě Nice, při které zemřelo nejméně 84 lidí, se odehrála ve čtvrtek pozdě večer. Řidič nákladního vozidla při ní vjel do davu lidí, kteří oslavovali francouzský státní svátek Den Bastily.

Šokující útok otřásl všemi účastníky nadcházejícího daviscupového střetnutí, tenisty, organizátory i přítomnými novináři. Oproti včerejšímu dni, kdy se tiskovým centrem často ozývaly vtípky a francouzští žurnalisté v poklidu oslavovali svůj významný den, panuje dnes mezi novináři velice tichá nálada.

„Je to opravdová tragédie. Někteří z nás se to dozvěděli již včera v noci, protože dlouho pracovali. Já osobně jsem to zjistil až ráno, když jsme měli pravidelné setkání s kolegy,“ uvedl Maxime Gras, redaktor SFR Sport, jak se o hrůzném činu dozvěděl a jak sám přiznává, dost ho to ovlivnilo. „Nejen já, ale i ostatní kolegové, jsme měli na dnešní den připravenou práci, ale dost jsme jí museli změnit. Navíc těžko se teď dokážeme soustředit," uvedl Gros k tomu, jak ho včerejší tragédie ovlivnila i po pracovní stránce.

K vidění jsou i zvýšená bezpečnostní opatření, již několik desítek metrů před halou hlídkovala skupinka policistů. Kromě nich se v prostorách Werk Areny objevili i jejich kolegové se speciálně vycvičenými psy.

Franocouzští tenisté nastoupí k utkání s černými páskami, úvodnímu zápasu Lukáše Rosola a Jo-Wilfrieda Tsongy bude předcházet minuta ticha k uctění památky padlých.